Opgeruimd

Als mijn kinderen op bezoek komen merken ze op dat het wel lekker fris ruikt. Is al het schilderwerk toch niet voor niets geweest en hebben wij niet zonder reden twee weken gekampeerd in mijn werkkamer, gevlucht van de benedenverdieping die er uitzag als een schilderswerkplaats waar niet te huizen was. Dat vond zelfs de kat, die op de momenten dat de schilders bezig waren, haar heil elders gevonden leek te hebben en pas tevoorschijn kwam als die weer vertrokken waren. Maar nu is de rust weer terug gekeerd. De rust mag dan wel terug zijn, het werk van de schilder heeft zijn sporen achtergelaten. Het houtwerk kan er weer voor de rest van mijn leven tegen en ook de wanden en plafonds zien er uit als ware zij nieuw en niet al bijna 100 jaar oud. Maar een goed deel van het huis is in de afgelopen weken onder een fijn laagje schuurstof terecht gekomen. Aan het schuurapparaat was dan weliswaar een stofzuiger verbonden die het ergste stof opzoog, maar dat nam niet weg dat er overal, ook op de meest onverwachte plekken stof lag.
Vandaag kwam de werkster en als zij ergens een hekel aan heeft dan is het stof. Vandaag kon zij zich botvieren en ging dan ook danig aan de slag. Het huis ging weer stralen. Schilderijen zijn weer op hun plaats gehangen en zelfs mijn bureau kreeg een grote opruimbeurt. En dat was weer even wennen. Mijn hele leven heb ik gewerkt aan een rommelig bureau waar het ene stapeltje diende ter ondersteuning van het andere, maar tussen die stapels kende ik steeds uitstekend de weg. Mijn bureau thuis en op het werk vertoonde wat dat betreft dan ook een sprekende gelijkenis. Ik denk soms nog met afgrijzen terug aan mijn arbeidzaam leven waar van hogerhand een ‘clean desk policy’ werd verordonneerd en je bureau leeg moest zijn en alles in een ladenmap moest worden opgeborgen als de werkdag voorbij was. Ik vond het een gruwel, de uitwas van de kantoortuin met flexplekken die toen in zwang kwam.
Ik ben nog steeds een voorstander van een wat rommelig bureau, want als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor? Het is maar wat je belangrijk vindt.

1 reacties op Opgeruimd

  1. Peter weldring schreef:

    Rommelige geest staat voor creativiteiten Jan, zie jouwe mooie verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *