Opperdoezermosterdsalade

Ik weet niet hoe vaak Gade het gisteren heeft uitgeroepen. Bij elke nieuwe lunchgast moest zij het weer een keer vertellen: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt, dat het zo’n lekker weer is op mijn verjaardag.” Het was ook fantastisch weer en de tuin was het perfecte decor voor een plezierige lunch. De thermometer wees in de schaduw 21 graden aan en de tafel was feestelijk gedekt. De gasten in een oprechte verjaardagsluim. Natuurlijk begon de middag met een glaasje prosecco. En daarna een lunch die met een hoofdletter zou mogen worden geschreven. Een van de gasten merkte volkomen terecht op dat het een scene uit een film leek, uit ‘Antonia’ waar een fikse familie ook aan zo’n rijk gevulde dis zat. Nadat iedereen zijn gebonden wortel-appelsoepje op had kwamen er schalen met een paddestoelenquiche, haringtartaar, camembert-koolrabitaart, opperdoezermosterdsalade, een schaal met ossenworst, waarbij een exquise slager werd vermoed, maar dat viel wel mee, begeleid door een zelf gecomponeerde mosterdmayonaise. En brood van de Turkse bakker. Een overvloed aan voedsel voor de gasten. Gade was aanvankelijk wat bang geweest dat er niet genoeg zou zijn. In de praktijk bleek dat danig mee te vallen.
Maar los van het eten was er natuurlijk de verjaardagskout. Uiteraard ging het over het weer. In de lommer van de grote sparrenboom was het meer dan goed toeven. En zoals het verder op zo’n partijtje hoort, gingen de gesprekken overal en nergens over. Over therapie en theater, over boeken en transsubstantiatie, over dogma’s en zondagsschool, over Canta’s en musicals. Inderdaad, overal en nergens over.
De zon brak steeds verder door, een stralende dag. Na het eten kwam de koffie. Met chocoladetaart. “Zullen we een stukje delen?”, vroeg een van de gasten aan een andere.  “Nee, ik wil een heel stuk, veel te lekker!”was het antwoord.
Wat bleef waren tweeënhalve afwasmachine vol en een zoete herinnering aan een mooie lunch. En voor Gade was het een bijzondere verjaardag. Zoals zij op Twitter schreef: “Een oude wens kwam uit: jarig zijn in de zomer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *