OV-chipkaart

Ik heb al een paar jaar een ov-chipkaart. Of eigenlijk heb ik geen ov-chipkaart maar een dalurenkaart van de NS waar ook een ov-chipkaart aan vast zit. Knappe kaart, waar ik ooit € 50,- op heb geladen, die weet dat ik 65+ ben en rekening houdt met de dalurenkorting als ik er mee reis. Niks mis mee. Via ‘Mijn ov-chipkaart’ op de website van www.ov-chipkaart had ik keurig zicht op mijn reisgedrag en het saldo dat ik nog op mijn kaart had. De kaart zou tot ver in 2012 geldig blijven, stond er op.
Een paar weken geleden krijg ik post van de NS. Van mijnheer Erik Beenen, directeur consumentenmarkt, waarschijnlijk niet de eerste de beste bij de NS. “Geachte heer Roelofs,” schrijft hij, “Astublieft, uw Voordeelurenabonnement!” En iets verderop staat dat mijn abonnement ingaat op 28-05-2011. Inderdaad, vetgedrukt. En ik maar denken dat ik een doorlopend abonnement had met een kaart die nog even mee kon. Nee dus, nergens om gevraagd, toch een nieuwe kaart en daluren blijken nu opeens voordeeluren te heten. Misschien was dat al langer zo, maar het valt me nu pas op. Gisteren moest ik toch in de buurt van het station zijn en ga dus met mijn twee kaarten naar het service-loket, want ik heb nog enig saldo op de oude kaart en ik ben niet van plan dat aan de NS of de ov-chipkaartorganisatie te schenken. Vriendelijke man achter het loket. Maar hij kan me niet helpen. Alleen als het saldobedrag lager is dan € 30,- kan hij het overzetten op de nieuwe kaart.  Het saldo blijkt € 31,12 te zijn. Met een stalen gezicht raadt hij mij aan nog maar een busritje te maken van € 1,12 en dan bij hem terug te komen. Maar gelukkig heeft hij ook een formulier waarmee ik kan vragen het hele saldo op mijn bankrekening terug te storten.
Later thuis probeer  ik mijn nieuwe kaart te registreren. Dat lukt alleen met de helpdesk van de ov-chipkaart. De mevrouw raadt mij aan de gegevens van de oude kaart nog maar goed te bewaren, totdat ik het saldo heb teruggekregen. “Want je weet maar nooit bij de ov-chipkaart!” is de rechtvaardiging voor haar welgemeend advies.

1 reacties op OV-chipkaart

  1. Blijkbaar heb jij er niet ook nog automatisch saldo-aanvullen op staan. In mijn geval moest dat eerst stopgezet worden (ze wilden zelfs dat ik de kaart mét saldo opstuurde, terwijl ik de nieuwe nog niet kon gebruiken), toen pas kon ik geld terugkrijgen. Ik ben drie keer naar het loket geweest voor alles rond was. En nog kan die kaart niet berekenen waar mijn voordeeluren starten als ik om kwart voor negen in de trein stap. Als je incidenteel eens in een andere klasse wilt reizen dan die waar jouw kaart voor geprogrammeerd is, moet je een tweede kaart aanschaffen. Dus ook twee keer je voordeelurenabonnement betalen?
    Zo lang het kan, koop ik papieren treinkaartjes, al is het maar omdat ze goedkoper zijn.
    Nog een tip, als je naar Utrecht moet vanuit Arnhem of Nijmegen of de Achterhoek, altijd een kaartje naar Amersfoort kopen. Je mag over Utrecht en het scheelt vanuit Arnhem 1 euro 60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *