Overjas

Het is een hoogtijdag van de indian summer. Het is meer dan 20º Celsius. Zo’n dag waarop je allerlei soorten kleding ziet. Zomerse hemdjes, t-shirts, korte rokjes, maar ook al jacks en hier en daar een shawl en de halflange truttige witte leggings onder een jurk uit. Leggings die wat mij betreft bij wet  verboden zouden moeten worden. Het is een zomerse dag in september, een dag waarop je drie kleine kleutertjes op hek verwacht, boven op een hek. Het is een dag waarop het Gade een goed idee lijkt om voor mij eens te gaan kijken naar een nieuwe winterjas. “Nu zijn net de nieuwe collecties binnen en is er ook in jouw maat nog iets te kiezen”, is haar steekhoudende argument waar ik onmiddellijk voor bezwijk.Eigenlijk vind ik dat ik met de oude jas nog best wel een jaartje voort kan, maar ik weet dat het in dit soort gevallen weinig zin heeft een spelbreker te zijn. We gaan naar mijn vaste kledingleverancier en melden dat we op zoek zijn naar een winterjas. “Ah, mijnheer zoekt een overjas”, schettert de verkoper. Mooi woord. Overjas. Mooier nog dan de winterjas waar ik eigenlijk naar uitkijk. We moeten een trap op. Rekken vol jassen. Ik leg uit dat ik op zoek ben naar een lange, wat geklede jas. “Ja, ja”, zegt de verkoper en alsof hij mij niet verstaan heeft pakt hij een aantal korte jassen uit het rek. Ik trek er een aan en zeg dat ik een lange jas wil. “Ja, ja, ik heb hier ook nog een mooi gewatteerd model.” Ik wil helemaal geen korte  jas, geen jack en zeker geen gewatteerd exemplaar. Ik zie er ook zonder dat al uit als een Michelinmannetje. Langzaamaan wordt het hem duidelijk wat voor een jas ik wil. Maar ja, de maat lijkt niet voorradig. Hij even naar het magazijn. Gade heeft al opgemerkt dat die man geen goede verkoper is en vist, nu hij even weg is, een jas naar mijn smaak en in mijn maat uit het rek. Haar moeder was jarenlang verkoopster in een gerenommeerde modezaak. De genen blijken te werken.
Als de verkoper terugkomt uit het magazijn, zeggen we dat we de keuze gemaakt hebben. Alleen de mouwen wat korter. Volgende week zaterdag kan ik mijn nieuwe lange winterjas ophalen.

1 reacties op Overjas

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jan, voor dit soort aankopen ga ik graag naar CENTRO in Oberhausen omdat de gemiddelde Duitser meer bij onze maat 😉 past heb je daar aanzienlijk meer keuze.
    (Bovendien kun je daar volop en gratis tot bijna IN de winkels parkeren….)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *