Pantomime

Zo vlak voor het slapen gaan nog even naar het laatste nieuws geluisterd op de radio. Uiteraard nog een fikse portie Frankrijk. Laatste ontwikkelingen die er zo op het eerste oor nauwelijks zijn. Een inval hier, een inval daar, arrestaties van familieleden van de mogelijke terroristen. Voor het weerbericht nog een ander berichtje. Op 86-jarige leeftijd is in zijn woning in Amsterdam de mime-speler Rob van Reijn overleden. Hij was al een tijdje ziek. De volgende ochtend is het nieuws van zijn overlijden al weer uit de berichten verdwenen. In mijn krant een klein stukje, een mededeling, nauwelijks een in memoriam te noemen.
Bijna 50 jaar geleden liep ik stage in Amsterdam, bij het Nederlandse Pantomime Centrum. Onder die stichting, gevestigd in een oude school in  de nu al weer lang geleden afgebroken Haarlemmer Houttuinen, vielen een mime-school, een werkstichting die de mime en pantomime in Nederland bevorderde en een mimegroep Carrousel. Rob van Reijn was daar artistiek leider. In  het kader van mijn stage volgde ik de lessen op de mimeschool, ging met Jan Bronk en Rob van Reijn het land in om de mime en pantomime te promoten en was ‘script-girl’ van Rob van Reijn, zo betitelde hij zelf mijn functie,  bij het instuderen van nieuwe stukken bij zijn theatergroep. Het was een prachtige tijd. Het roerige Amsterdam van de jaren 60 ging weliswaar goeddeels aan mij voorbij. In de weekends ging ik braaf naar huis naar mijn net verworven lief en miste zo de happenings op het Spui. Maar ik genoot van het halve artiestenbestaan dat ik toen leidde, vooral overlevend op mijn dagelijkse portie witte bonen in tomatensaus. De dagen daar begonnen met in de ochtend de lessen op de mimeschool, ’s middags repetities met de groep en ’s avonds met de groep het land in of met Jan Bronk of Rob van Reijn mee bij hun missionerende arbeid om de mime onder de aandacht van het publiek te brengen.
Veel geleerd dat jaar, kostbare herinnering weer even manifest geworden door het overlijdensbericht van Rob van Reijn, begaafde mime-speler en theatermaker die nu voorgoed zwijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *