Parfum

Vandaag is de boekenweek dan eindelijk begonnen. De afgelopen dagen werden we dood gegooid met aankondigen op radio en tv. Was de schrijfster van het boekenweekgeschenk niet van de buis weg te branden en tuimelde de beschouwingen over het Duits, Duitsers en Duitsland over elkaar heen. Er wordt mensen gevraagd wat het mooiste Duitse boek is dat ze ooit gelezen hebben. Roept bij mij ook die vraag op. Heb ik wel veel Duits gelezen? Nauwelijks. Op de middelbare school de verplichte kost, ja zelfs de Faust van Goethe.  Maar verder las ik de meeste, zo niet alle Duitstalige schrijvers in vertaling. Boven komt drijven ‘De Voorlezer ‘van Bernhard Schlink  en natuurlijk ‘Het Parfum’ van Patrick Süskind.  Boeken die bijna iedereen heeft gelezen of de films heeft gezien die er op gebaseerd zijn. Het fijne van boekverfilmingen is dat je net kunt doen of je het hele boek gelezen hebt, maar dat blijft een riskante zaak, want heel vaak neemt het filmscenario een andere afslag dan het het boek en wordt de ene verhaallijn wat meer opgepoetst dan de andere en verdwijnen soms hele figuren.
Het Parfum was lang geleden alweer een prachtig boek. Op heel eigen wijze komt dat boek weer in mijn herinnering. Als ik huis komt vraagt gade aan mij of ik niets ruik. Ik ontwaar een zoetige geur, die sterker wordt als Harrie de kat dichter in de buurt komt. Het beest ruikt doordringend naar Jill Sanders, Gades geurtje. In de badkamer heeft Gade dat flesje uit haar handen laten vallen, kapot op de tegels en de geurige inhoud kwam deels op de kat terecht, die nu geurt als een parfumerie zonder luchtbehandeling. De kat springt zoals altijd op mijn schouder en geeft zijn weeë geur ook aan mij af. Als ik ’s middags met de mooie A. lunch kan zij de liefkozingen van de kat bij mij nog ruiken.
Gade koopt een flacon kattenshampoo om Harrie te verlossen van zijn onnatuurlijke geur. Harrie houdt niet van kattenshampoo en ziet er na zijn wasbeurt uit als een verzopen kat. De wasbeurt lijkt op een catch-as-catch-canwedstrijd. Harrie haalt uit, haalt fors uit.
Parfum aan het begin van de boekenweek met als thema Duitsland. Als je verbanden wilt zien zijn ze er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *