Partjes

Vanochtend bij het wakker worden, nog zo’n beetje in halfslaap, kwam er weer een idee binnen dat geen enkele verdere functie heeft. Ik besefte dat het leven te verdelen is als de seizoenen. Lente, zomer, herfst winter. Laten we voor het gemak eens aannemen dat de mens gemiddeld 80 jaar oud wordt. Ik weet dat het voor mannen en vrouwen iets verschilt, maar als rekenvoorbeeld is 80 een mooi getal. Voor het gezin waar ik uit voortkom is dat een astronomisch hoog getal. Ik ben nog de enig overgeblevene van dat gezin. De overleden 6 leden werden gemiddeld ruim 71 jaar. Gemiddeld heb ik dus nog een jaar of vijf te gaan. Rare gedachten. Maar duidelijk is wel dat ik in de winter van mijn leven verkeer. Het vriest nog niet te hard en de kou is tamelijk goed te hebben, maar het isĀ  wel winter. Ik heb die, nooit verwacht, wel gehaald! Net als de rest van het nest waar ik uit kom. Behalve dan een broer, die stierf in de herfst van zijn leven. Tenminste als ik mijn eigen redenatie volg dat de lente van 0-20 jaar is, de zomer van 21-40, de herfst van 41-60 en de winter alles daarboven. Vreemd is het te bedenken dat mijn kinderen dan ook al bijna in de herfst van hun leven zijn. Maar schreef Jan Siebelink niet al een boek met de titel ‘De herfst zal prachtig zijn’?
De tijd kent geen vier seizoenen, die rekent in twee. Zomertijd en wintertijd. De zomertijd beslaat 7/12 deel van het jaar, de wintertijd 5/12 deel. Als we dat weer loslaten op die gemiddeld 80 jarige dan duurt de zomer van je geboorte tot je 47e. Daarna leef je in wintertijd. Voordeel is dat de zomer 7 jaar langer duurt, maar dat de winter daar en tegen maar liefst 13 jaar eerder begint.
Natuurlijk is dit gereken in hoge mate onzinnig. Ik kwam op dat denken over je leven in partjes omdat ik gisteren met Ex mijn jaarlijkse etentje had ter viering van onze toenmalige trouwdag. Dat doen we na onze scheiding nog steeds. En we kwamen er toen ook achter dat we nu langer gescheiden waren dan dat we getrouwd waren geweest. En dat gereken kwam vanochtend in mijn halfslaap weer terug. Is mijn slaap nu ook een winterslaap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *