Pech

Mijn dochter belt. Ze is met haar moeder en stiefdochter in de stad en vraagt of ik het leuk vind als ze gedrieën even langs komen. Natuurlijk vind ik dat niet alleen leuk, het is gewoon leuk. “Dan zijn we er over een minuut of tien.”
Ik krijg van haar het verhaal te horen hoe ze een lifter ook nog even naar een belendend dorp heeft gebracht. De jongen was niet op de hoogte dat er vandaag maar zeer beperkt openbaar busvervoer was. Op dat moment had zij er nog geen weet dat die bussen niet het enige was dat vandaag niet reed. Zij had, vonden Gade en ik, ruimschoots haar goede daad voor vandaag verricht.We keuvelen wat rond koffie en thee, tijd om op te stappen. Wij zwaaien de drie dames uit. Een op dat moment volstrekt overbodige handeling, want haar auto start niet. Nu hadden er op de heenweg al twee waarschuringslampjes gebrand, maar kon er nog wel gereden worden. Maar nu levert de startprocedure alleen maar een oorverdovende stilte op. Uitstappen dus. De auto kan zelfs niet meer  slot. Alles weigert dienst. De auto lijkt zich te solidariseren met de stakende buschauffeurs en weigert te doen waar hij eigenlijk voor bedoeld is: rijden.
Dochter belt de ANWB en wordt telefonisch lid van de Wegenwacht. Die is er binnen de kortste keren. De accu wordt gecheckt en er worden handelingen verricht die het vehikel weer aan de praat zouden moeten krijgen. Handelingen waar ik geen enkel zicht op heb en die mijn autokennis ver te boven gaan. De wegenwachter constateert iets aan de startmotor dat voor hem op dit moment inoperabel. Haar auto wordt aangesleept, de motor draait. Gade was intussen Ex (de moeder uit de tweede zin) naar huis aan het brengen en zou de spullen van dochter die daar nog lagen terugbrengen. Dochter waakte in afwachting van die spullen bij de stationair draaiende motor. Gade was terug, dochter kon vertrekken.
Ze heeft net gebeld en ze is goed in haar woonplaats 50 kilometer verderop aangekomen en heeft zo waar ook nog een diepgelovige liftster meegenomen wier gebeden toch niet vermochten de auto tot inkeer te laten komen. Nu ze thuis is heeft ze nog een keer geprobeerd de auto te starten. Het bleef stil, heel stil.

1 reacties op Pech

  1. Rein Verdijk schreef:

    Klinkt als een defecte dynamo Jan, temeer er al een waarschuwingslampje brandde (waarschijnlijk als waarschuwing dat de accu niet opgeladen werd).
    Bij aanslepen wil de motor dan nog wel aanslaan omdat er nog wat spanning in de accu aanwezig is, maar dat is te weinig om de startmotor te laten draaien.
    Als de motor in zo’n situatie echter door aanslepen wel weer loopt, dan kun je vaak met het laatste beetje spanning in de accu, die door de defecte dynamo dus niet bijgeladen wordt nog wel een flink aantal kilometers rijden maar als de motor dan uitgezet wordt, krijg je hem niet meer aan de praat: dus laadspanning van de dynamo even laten controleren. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *