Persconferentie

Ik ga nog maar zelden naar een persconferentie. Vroeger wel. Toen moest ik beroepshalve nog wel eens bij zo’n bijeenkomst zijn en wist ik vaak al meer dan op de conferentie meegedeeld zou gaan worden. Soms leek het wel of er een persconferentie werd gegeven om niet alles te hoeven vertellen en het journaille met halve waarheden tevreden te stellen. Een stramien dat overigens maar zelden werkte omdat echt slimme journalisten helemaal niet op zo’n conferentie zitten te wachten en hun eigen bronnen wel aanboren.
De persconferentie waar ik gisteren bij was, heeft meer iets van een reünie. Het is de onofficiële start van de Vierdaagse. Journalisten en cameramensen halen hun accreditatie en ik ontmoet de andere leden van de Dienst Communicatie waar ik nu voor het veertiende jaar deel van ga uitmaken. Ik krijg de badge voor dit jaar, die me weer moeiteloos langs de vele barricades en bewakers zal voeren. Ik luister geduldig naar de toespraken van de burgemeester, de marsleider en de baas van de feesten. Wervende verhalen, met heel veel getallen. Zoveel bezoekers, zoveel afval, zoveel kilometers en één nieuwe brug waar dit jaar nog niet over gelopen mag worden. Wie de jongste deelnemer is, wie de oudste en wie het vaakst heeft meegelopen. Iemand gaat dat voor de 66e keer doen! En de minister zal ook nog op de eerste dag bij de start komen en er lopen ook weer Russische militairen mee!
De verhalen van de sprekers zijn duidelijk. Overduidelijk. Er zijn geen vragen. Wel zie ik journalisten afschieten op de sprekers voor die ene originele quote, die hun verhaal nu net dat persoonlijke cachet zal geven. En de sprekers zijn ook in die gesprekjes trots op Nijmegen, trots op de marsen of trots op de feesten. En trotst op elkaar en de geweldige wisselwerking tussen die drie. Wat een blijdschap. Er wordt nu al geproost op het succes van deze Vierdaagse.
Ik verlaat de conferentie en loop de stad in. Ik heb afgesproken met A. en haar moeder voor een kop koffie en ik vertel hen dat ik nog maar zelden persconferenties bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *