Prietpraat

Ik had er nog nooit van gehoord. Pecha Kucha. Het blijkt een uit Japan overgewaaide presentatievorm te zijn waarin met behulp van 20 dia’s iemand de tijd krijgt een plan of idee te presenteren. Elke dia blijft 20 seconden staan zodat je 20×20=400 seconden de tijd hebt je idee aan de man te brengen. In die 6 minuten en 40 seconden moet je alles duidelijk maken. Al deze informatie haal ik uit de nooit genoeg geprezen Wikipedia-encyclopedie. Die leert mij ook nog dat aan zo’n uitwisseling 14 mensen deelnemen en ben je aan de presentaties dus nooit langer dan iets meer dan 1½ uur kwijt. Heb je nog wat aan de avond, als je vroeg genoeg begint.
Het idee van de Pecha Kucha was door een aantal verlichte geesten van mijn Lionsclub overgenomen voor onze nieuwjaarsreceptie. Nu blinkt mijn club uit in het overnemen van ideeën en die dan zo uitwerken dat er van de oorspronkelijke opzet weinig overblijft. Onze acties hebben òf weinig rendement òf worden voortijdig afgelast, een enkel uitzondering daargelaten. Maar gezellig is het wel. Onze Pecha Kucha was uitgebeend tot een spreektijd van 1 minuut per persoon over iets wat hem voor het komend jaar bezig hield. Geen dia’s, laat staan een powerpointpresentatie, slechts het gesproken woord. Een aantal had zich gezien de papieren die tevoorschijn kwamen serieus voorbereid en een enkeling was er in geslaagd minuten bij anderen weg te kapen, die zich daardoor van participatie ontslagen voelden. Er werd gefluisterd dat er zelfs een lid weggebleven was omdat hij niets wilde presenteren of mogelijk aan een minuut niet genoeg dacht te hebben. En zo kwamen er gistermiddag tal van ontboezemingen langs. Een lid blies zelfs zijn wens, een droomland, per saxofoon de wereld in. Pijnlijk duidelijk werd ook dat de eloquentie van sommigen nauwelijks aan de hele groep besteed was, maar daar stond tegenover dat de poëtische canon gekend werd doordat velen “De Tuinman en de Dood” meescandeerden.
Wikipedia leert mij ook dat de vertaling van het Japanse Pecha Kucha prietpraat is. Zelden een woord gehoord dat beter van toepassing is op nieuwjaarsrecepties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *