Profeet

We hebben ze in soorten en maten, de ……des vaderlands. En op de puntjes is naar believen in te vullen dichter, theoloog, filosoof, denker, componist. En er zullen vast ook nog wel wat categorieën bestaan die aan mijn aandacht ontsnapt zijn. Wie aan dat illustere rijtje ontbreekt is in ieder geval de profeet. Ik zou niet weten welk instituut als de peetvader van de profeet des vaderlands zou moeten fungeren, maar het is een titel die ik wel zou willen hebben. Inderdaad, niet veel langer dan gedurende een jaar, want een profeet wordt in eigen land nauwelijks geëerd (Joh 4:44). En na dat ene jaar heeft zelfs de profeet des vaderlands zijn krediet wel verspeeld. Een profeet des vaderlands is immers geen premier des vaderlands. Die weet zijn eigen waarheid bij elkaar te liegen of, als het hem zo uitkomt, zich zijn eerder verdedigde mening niet meer actief te kunnen herinneren. En over wat je niet meer weet kun je niet liegen en heb je jouw waarheid altijd aan jouw kant.
Maar stel dat ik een advertentie onder het kopje ‘personeel gezocht‘ zou zien waar te lezen stond: “Gezocht profeet des vaderlands met weinig verstand van heel veel zaken. Goede schrijfvaardigheid is een aantoonbare vereiste. Kandidaat moet kunnen bogen op minstens 1 (één) uitgekomen profetie. De benoeming geldt voor max. 12 maanden en kent geen financiële vergoeding. Een tegemoetkoming in de reiskosten is bespreekbaar” ik zou de oproep zonder er iets op uit te doen naast mij neerleggen. Niet door gebrek aan vaardigheid. Ik kan redelijk schrijven, maar jaren geleden al heb ik mij voorgenomen steeds minder te gaan doen. Reiskosten zou ik sowieso niet meer maken. En naar ik denk zou de aanschaf van een binnenkort aan te schaffen traplift wel niet als reiskosten van de begane grond naar de 1e etage en v.v. aangemerkt worden. Wel zou ik de niet nader genoemde sollicitatiecommissie kunnen wijzen op mijn profetische gaven. Ik citeer mijn blog van 18 maart l.l.:” Reken maar op een voortzetting van de huidige coalitie. Na een aantal rituele dansen,  veel water bij de wijn, en omwille van de bestuurbaarheid van het land zullen die vier, VVD, D66, CDA en CU, samen goed voor 78 zetels elkaar weten te vinden en het bleef zoals het was.”
Op dit moment wordt het eindrappoet van formateur Tjeenk Willink in de Kamer besproken. Ik lijk aan de eis van 1 uitgekomen profetie te gaan voldoen. Dat is mij waardering genoeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.