Quiz

Dit is de vijfde keer dat ik een stukje schrijf met deze titel. Ik heb wel iets met quizzen, ik zal de laatste zijn dat te ontkennen. TV-quizzen zijn aan mij zeer wel besteed en ga daar zelfs zo ver in dat er bij zijn die ik opneem als ik de directe uitzending om de een of andere, mar altijd goed, moet missen. Zo heb ik zojuist, het is dinsdag aan het eind van de middag, Twee voor twaalf  van afgelopen vrijdag teruggekeken en had bij allebei de kandidatenkoppels het woord eerder gevonden dan zij! Het leven is mooi!
Het is niet zo dat ik alle quizzen kijk, daar zou ik dagwerk aan hebben. De quiz onder leiding van Astrid Joosten is wel mijn favoriet en ook Met het mes op tafel, nu gepresenteerd door Herman van der Zandt en ooit door Joost Prinsen begonnen mag op mijn voortdurende waardering rekenen. De schreeuwerige producten van de commerciëlen laat ik aan mij voorbij gaan. Teveel reclames en opgeklopte nepspanning die niet echt uitnodigt om als kijker zelf mee te doen. Want daar gaat het bij een goede tv-quiz toch ook om, dat je vanuit je luie stoel het idee krijgt mee te doen. TV is toch ook illusie.
Ik heb drie keer aan een quiz op tv meegedaan. Het was ergens midden in de jaren ’70 dat ik mij opgaf voor Cijfer en Letters, toentertijd uitgezonden door de KRO. Ik werd uitgenodigd voor een voorselectie en zo waar goed bevonden voor deelname aan een uitzending. Die quiz was een mengeling van wat we nu Wordfeud noemen en rekenen. Ik verloor en kwam geen ronde verder. N0g steeds, zelfs na bijna 50 jaar, onterecht, kras op mijn ziel. Ik legde het woord SNOEKEN, mijn tegenstandster overtrof mij met 1 letter met het woord SEKONDEN. Het jurylid Henri Knap keurde dat goed, terwijl dat woord zo niet in ‘Het Groene Boekje’ te vinden was. Mijn troostprijs was een ‘Dikke Van Dale’, die ik in de trein terug mocht meezeulen.
In het seizoen ’92-’93 was ik deelnemer in Ik weet het beter van de EO. Dat werd een lesje in bescheidenheid, want ik vloog er als eerste kandidaat uit. Beloning  een foeilelijk plexiglas prul.
Meer succes had ik een paar jaar geleden bij de quiz Alles Plat van Omroep Gelderland waar dialectwoorden vertaald moesten worden in ABN. Ik won van mijn zoon met wie ik de eerste prijs, een fruitmand eerlijk heb gedeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.