Redacteur

Ik ben niet alleen de schrijver van deze dagelijkse stukje, nu al zo’n iets meer dan 2.700, maar ook de redacteur en corrector. En ik hoor nu al de besmuikte opmerkingen dat dat ook wel duidelijk te merken is. Mijn stukjes zijn ondanks mijn kritische blik toch nog geregeld behept met menig over het hoofd geziene tikfout. Mijn gepatenteerde tweevingersysteem doet mij toch vaak net naast de bedoelde toets slaan met als gevolg dat het woord toets er in eerste versie soms zo ypryd uit komt te zien. Net een toetsje te veel naar rechts aangeslagen. En ook betrap ik mij soms op het na jaren herlezen van een stukje op een taal- of stijlfout. Dat komt er van als je geen corrector hebt, laat staan een redacteur. Maar op die laatste zit ik eigenlijk niet te wachten. Mijn stukjes zijn wegwerpartikelen, voor eventjes zonder al te diepe boodschappen. Boodschappen doe ik bij Albert Heijn. Vanmiddag was ik daar lang op zoek naar granaatappelpitjes. Die stonden op het boodschappenbriefje dat ik van Gade had meegekregen. Maar ze waren voor mij niet te vinden. Op een gegeven moment waren er wel drie medewerkers in hun blauwe kieltjes voor mij aan het zoeken waar de schap met granaatappelpitjes was. Uiteindelijk bleken ze naast de blauwe bessen te staan, die ik kort daarvoor al in mijn wagentje had gelegd.
Toen ik met moeite mijn zware tas met boodschappen uit het winkelkarretje tilde, sprak de schrijfster S, die een paar straten verderop woont, mij aan en bood aan mijn tas naar mijn auto te dragen. Weigeren had geen zin en ik was direct echt de oude man die ik ben. Ze vertelde mij dat ze bezig was met een nieuw boek, maar ook dat haar vertrouwde redacteur die haar bij vier eerdere romans tot grote steun was geweest, bij haar uitgever vertrokken was. Met haar nieuwe redacteur liep het nog niet helemaal zoals zij zou willen. Het was nog wennen en eigenlijk veel meer dan dat.
Ik heb geen redacteur. Had ik er wel een dan zou die vast zeggen dat de overgang bij die regels over boodschappen wel erg abrupt en gezocht is. Maar ik hoef me niets aan te trekken van iemand die er niet is en laat het lekker staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *