Reizen

Ruardean/Coleford, 28-7-11

Jan Brokken schrijft in zijn boek ‘Baltische Zielen’ dat reizen samen met luisteren en lezen de kortste omweg naar jezelf is. Ik overdenk en proef die uitspraak. Reizen is gaan van A naar B. Wanneer is een reis een Reis met een hoofdletter? Mijn vakantie nu, is dat een reis of een Reis. Ik ben hemelsbreed zo’n 700 kilometer van huis, maar heb wel mijn eigen kaasschaaf bij me. De komende weken zullen we niet veel nieuwe en vreemde mensen ontmoeten. Wel in het voorbijgaan, niet door lange of diepgaande gesprekken. Gade en ik zijn aan elkaar overgeleverd. Dat is heel prettig. Reizen is misschien vooral even weg zijn van alledag, of je nu grote avonturen beleeft of niet. Is reizen wel op weg zijn naar jezelf? Is het niet juist even weg gaan van jezelf in je eigen verrouwde omgeving? Is het ook niet dat reizen pas Reizen wordt als je erover vertelt. Ik leg dat laatste aan Gade voor. Nee, vindt zij. Het gaat ook om het opslaan in je zelf.
Ik heb nog geen WiFi gevonden. In Ross on Wye wordt reclame gemaakt met stedelijk WiFi, maar ik krijg foutmelding op foutmelding.
Misschien ben ik pas op reis als ik erover kan vertellen en mijn verhaal gehoord of gelezen wordt. Nu is mijn reis nog opgesloten in me zelf. Mogelijk komt die er pas over drie weken uit, als ik thuis ben en dit op mijn blog zet of als ik eerder het Internet op kan. Intussen zal ik met Gade nog eens in gesprek gaan hoe wij reizen met elkaar ervaren.
Intussen wel in Coleford een pub, zo Engels als maar kan, gevonden, waar er werkende WiFi is. Mijn reis is een Reis geworden.
Gade ontdekt op de binnenplaats een poort die toegang geeft tot de ‘Beer Garden”, maar ook tot de ‘Little Angels Stage School’. Een combinatie die zij zeer profijtelijk vindt voor de kunstzinnige vorming in Gelderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *