Roskam

De Roskam is een oude Gorsselse herberg. Vaste pleisterplaats als Gade en ik weer eens in de Achterhoekse bossen verblijven. Deze reis zijn we er maar een keer geweest. Voor de middagkoffie, Gade drinkt thee. Misschien dat we er straks nog even langs gaan, als we weer op weg naar huis gaan.
In de weekend NRC stond een groot interview. Aanvankelijk heb ik er overheen gelezen. De krant is ook veel te dik om van A tot Z uit te spellen. Zeker het economiekatern heeft niet altijd direct mijn belangstelling. Maar dit keer, bij het nog een keer napluizen in het Achterhoekse boshuisje, lees ik over Ger Visser. Ger Visser is een tijdje geleden opgepakt wegens valsheid in geschrifte.  In de kranten heette hij toen Ger V. Zijn bedrijf Eurocommerce is failliet met een schuld van bijna 700 miljoen. Maar in dit NRC-interview verklaart Ger Visser dat het allemaal de schuld is van de banken, waar niet meer de commerciële denkers aan de macht zijn, maar de angstige boekhouders. Fouten heeft hij nauwelijks gemaakt en kwam er al eens een veroordeling voor het een of ander dan betaalde hij prompt. Ger Visser was ook eigenaar van de Roskam in Gorssel. Nu niet meer. Hij heeft het net voor het faillissement aan zijn dochter verkocht. Voor 1 euro. Vinden ook niet alle mensen even netjes, maar formeel niks aan de hand, vindt Ger.
Toen we bij de Roskam kwamen aangefietst, zag ik Ger Visser op een verder leeg terras zitten. Ik herkende hem van de foto in de krant. Volgens mij was het de eerste keer in mijn leven dat ik iemand die alleen met zijn initialen in de krant had gestaan in levende lijve zag. Hij zat aan een tafeltje met wat mijnheren te praten. Buiten, terwijl het maar net aan 14 graden was. Ik vraag me dan direct af waar ze over praten. Nu schreef ik al tijden geleden dat ik al vaker had gezien dat in de Roskam op het oog heel verkeerde mijnheren kwamen lunchen. Maar hoe verkeerd en wat zij bekokstoofden?
Toen Gade en ik na een uurtje vertrokken zaten de mannen nog steeds buiten. Bij de fooi die ik net gegeven had, kreeg ik voor het eerst het gevoel dat die misschien wel eens niet goed terecht was gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *