Rug

Maar weer eens even op Internet bevestiging gezocht. In mijn zoekmachine tik ik ‘lumbaal stenose’ in. In 0,52 seconden krijg ik ongeveer 36.300 resultaten. Wat de mensen ook van het Internet of Google mogen zeggen, ik zou willen dat ik nog een fractie van de snelheid van het Internet te beschikking had. Ik lees: “De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het lendenwervelkanaal is een aandoening die tamelijk veel en vooral bij oudere mensen voorkomt. Mensen die hieraan lijden klagen over pijn in de benen bij het lopen en staan. Het is niet altijd een pijnlijk gevoel, maar soms juist een moe gevoel. Als de klachten erger worden wordt de loopafstand steeds kleiner. Als de patiĆ«nt maar op een bankje gaat zitten of voorover bukt zakken de klachten weer af.
Ik herken mijzelf letter voorletter in de gegeven omschrijving, al is er niet alleen sprake van pijn in de benen, maar ook een zeurderig gevoel in de onderrug. Ook klopt dat van dat bankje niet helemaal. Ik heb gemerkt dat ook een stoel, een krukje of zelfs een tuinmuurtje vrijwel onmiddellijk soelaas biedt.
Ik kom weer even op dit onderwerp dat mij dagelijks bezighoudt omdat ik zojuist weer geconfronteerd werd met een fikse aanval, die inmiddels alweer niet meer dan een pijnlijke herinnering is.
Ik beweeg mij vooral op de korte afstanden pijnloos voort met mijn geweldige driewieler. Ik vond dat de banden wel wat meer lucht verdienden en overschatte mij zelf geweldig door die banden te gaan oppompen met mijn degelijke Gazelle fietspomp. Bij de eerste band was er nog weinig aan de hand, maar bij band twee en drie leek het of mijn rug vast kwam te zitten en ik eruit dacht te zien als Quasimodo, de gebochelde klokkenluider van de Notre Dame. In die gehoekt houding liep ik naar het tuinmuurtje (vandaar mijn toevoeging eerder in dit stukje), zette mij neer en ziet de pijn vloeide weg als het water in het doucheputje. Een gevoel dat grote opluchting geeft.
Leg een en ander niet uit als een elegie. Lopen en staan zijn inderdaad soms wat lastig, maar ik kan nog heel goed liggen en zitten. Ik ben daar zelfs een meester in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *