Rusland

Mijn bloggende neef (www.dosssiermoddergat.nl) verblijft deze dagen in het Russische Sint Petersburg. En dat laat hij ons via zijn blog weten. Hij is verbaasd over het beeld dat hij nu van Rusland of in ieder geval van Sint Petersburg krijgt en dat zo strijdig is met de indruk die hij een zeven, acht jaar geleden van Moskou op deed. Duidelijk is dat het ene Rusland het andere niet is. Nu is Rusland veel meer dan alleen Sint Petersburg en Moskou. Het is misschien zelfs zo dat net zo min als je door Amsterdam en Rotterdam te bezoeken Nederland zou leren kennen, je met het doorkruisen van die twee Russische metropolen dat immense land tot ver voorbij de Oeral, tot aan Wladiwostok zou kunnen doorgronden. Rusland is zo veel meer dan die twee toeristencentra.
In Moskou ben ik nooit geweest. Sint Petersburg bezocht ik geregeld als begin- of eindpunt van een Russische reis die Nijmeegs zusterstad Pskov tot doel had. Pskov lijkt veel meer op Rusland, is veel meer Rusland dan het voor Russische begrippen nabij gelegen Sint Petersburg. Pskov is een provinciestad. Ik ben er nu een aantal jaren niet meer geweest, maar veel zal er nog niet veranderd zijn. Het inwonertal schommelt nog steeds rond de 200.000. Ik zag de stad in de meer dan twintig jaar dat ik hem bezocht met het land veranderen. Werd meer open, verwesterde, waarbij je je mag blijven afvragen of dat een zegen of een vloek was. In Pskov treffen de traditie en de verandering elkaar. Bij de bushalte zag ik grauwe  oude kromgetrokken vrouwtjes met hoofddoek en kleurige omslagdoek zitten naast besuperminirokte, hoogehakte en perfect opgemaakte mooie jonge studentes. Twee werelden ontmoeten elkaar daar. Een wereld die heel erg op de onze lijkt, een een die wij nooit zullen doorgronden. Misschien bestaat de Russische ziel toch echt.
Het blog van mijn neef is een lofzang op het Russisch Museum in Sint Petersburg en de stad zelf. Het lijkt of hij zich voor zijn enthousiasme schaamt, want hij eindigt zijn blog met de mededeling dat het niet door Poetin is gesponsord. Je lijkt de laatste tijd niet meer van Rusland te mogen houden. Rusland staat voor slecht en heerszuchtig. Het denken in hunnie en zunnie neemt weer toe. Ik ben meer voor de goede-buren-doctrine. Zo wil ik Rusland bekijken, een goede buur met heel veel mooie dingen en aardige mensen. Rusland is meer dan Sint Petersburg en ook meer dan Poetin.

2 reacties op Rusland

 1. Wim van Dam schreef:

  Dag Jan, je zult je verbazen hoeveel er in Pskov veranderd is.
  Het verkeer is veel drukker geworden. (http://worldcam.eu/webcams/europe/russia/10407). Regelmatig zijn er files rond de brug en het Leninplein. Er is ontzaglijk veel bijgebouwd in meestal fraaie architectuur. Er zijn vier hypermarchés (zoals er niet één in Nijmegen is) en verschillende luxe winkelcentra. De kades van de Pskova en de Velikaja zijn mooi opgeknapt. Wegen zijn in het algemeen veel verbeterd. Natuurlijk is er ook nog veel hetzelfde, maar het algemene beeld is behoorlijk veranderd.

 2. Gerhard schreef:

  Jan,

  Je weet dat ze hier in Pskov zeggen: “Er zijn Moskovieten, Pitters en Russen.”
  En ik denk dat ze nog gelijk hebben ook.

  Groetjes.
  Gerhard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *