Schaamschot

Het kijken naar een voetbalwedstrijd in het stadion geeft altijd een oneigenlijk gevoel van saamhorigheid. 12.000 man, waar onder enkele vrouwen, moedigen hun club aan. En mopperen als hun team het weer eens laat afweten.  Ik doe daar geregeld van harte aan mee. Helaas krijgt het morren de laatste tijd wat de overhand. Mijn clubje laat het wat afweten. Het vertoonde spel bevordert nauwelijks euforische gevoelens. Nee, het kan veel beter.
Saamhorigheid is een sleutelwoord in het stadion. Je zit op te smalle stoeltjes met weinig beenruimte dicht op elkaar gepakt. Dat geeft een gedwongen saamhorigheidsgevoel. Een gevoel dat tot voor kort ook nog versterkt werd in de toiletruimte voor de mannen. Over die van de vrouwen kan ik niets vertellen. Ik ben daar nog nooit geweest. Heb daar ook niks te zoeken. De mannentoiletruimte kent twee af te sluiten wc’s  en een lange betegelde muur. Langs die muur een buis op 1.50 meter hoogte, waaruit op regelmatige afstand een minuscuul waterstraaltje sijpelt in de ijdele veronderstelling dat dat weinige water enige reinigende werking heeft.  Dicht op elkaar gepakt, schouder aan schouder, de wedstrijd voor-, tussen-, dan wel nabeschouwend, afhankelijk van het tijdstip, waarop het toiletbezoek plaatsvond,  stond je daar  te doen waar je voor gekomen was. Achter je stonden meestal wat wachtenden. Soms drong een enkeling zich op het onbeleefde af er tussen als er een te klein plaatsje vrijkwam.
Maar dat ultieme saamhorigheidsgevoel is nu wreed de kop ingedrukt. De leiding van het stadion heeft schaamschotten laten plaatsen. Er is nu nog maar plaats voor zes simultaan plassende mannen, die gescheiden worden door een hoge muur, meer een schaammuur dan een eenvoudig wankel schaamschot. Ach, ze weten wat voor een vlees ze in de kuip hebben en een gammel schot is niet bestand tegen de frustratie van een teleurgestelde supporter. Gevolg is wel dat de rij wachtenden aanzienlijk groeit. Dat kan wel eens betekenen dat je te laat voor het begin van de wedstrijd of tweede helft bent. En de kans is groot dat je het eerste beschamend slecht gerichte schot hebt gemist. Nog een schaamschot dus. Maar dan op het veld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *