Scheiding

Vandaag is het de ‘Dag van de Scheiding’. Ik heb dat niet zelf verzonnen, maar het is bedacht door de Bond van Echtscheidingsadvocaten. Dat bond verzin ik zelf, kan net zo goed Unie of Vereniging of Genootschap zijn. Op de radio vanochtend hadden ze het steeds over ‘De echtscheidingsadvocaten’. Maar goed, die verzameling dus heeft vandaag 11 september als zodanig gekwalificeerd. Waarom ze nu net 9/11 hebben uitgekozen, ontgaat mij nog. Misschien vanwege het rampzalige karakter van deze dag.
Even googelen maakt mij wat wijzer. Deze dag is in het leven geroep door de ‘vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators’ (vFAS). Op hun website geven ze een verklaring waarom het vandaag scheidingsdag is: ” Op 15 september 1796 werd in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken. De datum van de Dag van de Scheiding is dan ook niet voor niets gekozen. Vanaf 2010 wordt op of rondom deze datum waarop de eerste scheiding plaatsvond de Dag van de Scheiding georganiseerd. Dit jaar vindt de Dag van de Scheiding op vrijdag 11 september plaats.” Waarom dan niet gewoon gekozen is voor dinsdag 15 september wordt mij niet duidelijk. De vereniging wil met de dag bereiken dat het leidt tot “het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.”
Natuurlijk denk ik vandaag dan ook terug aan mijn eigen echtscheiding, die eigenlijk nooit een echte scheiding is geworden. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar Ex en ik gingen uit elkaar zonder dat er een onvertogen woord is gevallen. Geen verwijt, geen stemverheffing, maar wel durende vriendschap en genegenheid. Van Ex is ook de uitspraak: “Liefde bestaat tussen mensen die elkaar wel vrij maar niet los laten.” Waarom we dan toch uit elkaar gingen? Om elkaar ruimte te geven, misschien wel Theillard de Chardins definitie indachtig: “Liefde is de ander de ruimte geven zichzelf te zijn.”
Elk jaar rond onze oorspronkelijke trouwdag gaan Ex en ik nog samen eten en vieren zo ons huwelijk van destijds. We zijn nu al langer samen gescheiden dan getrouwd. Het doel van scheidingsdag, zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan, hebben wij 25 jaar geleden al waar gemaakt. Scheidingsdag is aan mij niet besteed.

4 reacties op Scheiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *