Schoenveters

Schoenveters , net als computers, moeten doen waar ze voor gemaakt zijn. Als je computer je in de steek laat ben je tamelijk onthand. Je  vertrouwt er op dat als je de aanknop indrukt de rest van het apparaat doet wat die knop belooft: functioneren, aan zijn. Dat is bij heel veel dingen eigenlijk zo. Apparaten moeten doen waar ze voor gemaakt zijn. Komt de gemoedsrust ten goede. Sommige zaken zijn echter alleen maar hulpmiddelen. Een hamer hoeft niet uit zich zelf te hameren, net zo min als een handzaag zo maar spontaan hoeft te zagen. Het woord zegt het al, daar heb je een hand bij nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Een schoenveter hoeft uit zich zelf niets te doen, maar eenmaal naar behoren gestrikt moet hij doen waar hij voor bedoeld is en waarvoor hij op aarde is. Een schoen stevig dicht houden. Dat lijkt een voor de hand liggende opdracht. Een slordig geknoopte veter kun je niets verwijten. Dat ligt aan de knopenlegger. Niet strak genoeg aangetrokken, te los geknoopt. Maar ik had een zeer eigenzinnige veter. Een veteruitvinder had waarschijnlijk bedacht dat enige elasticiteit een veter meer kwaliteit zou geven. Mis. Om de haverklap schoot mijn veter los. Hoe stevig ik hem ook knoopte, zelfs dubbel. Een eigenzinnig exemplaar volkomen ongeschikt voor wat hij zou moeten doen.
Gistermiddag heb ik een nieuw paar degelijke veters gekocht. De schoenenwinkel in de stad hield verbouwingsopruiming. Vijf paar veters voor € 1,-. Maar wat moet ik met de 4 paar extra veters. Verslijt ik van mijn leven niet meer. Ik wilde maar één paar. Met dat verzoek kon de winkelbediende geen kant op. De aanbieding was vijf paar voor € 1,-. Radeloos vroeg ze zich af of ze nu voor dat ene paar ook € 1,- moest rekenen of mij toch verplichten er nog 4 paar bij te nemen. Ik hield voet bij stuk. Een paar was mij genoeg. De baas van de winkel hakte resoluut de knoop door. “Een kwartje”, baste hij van achter een al half afgebroken rek met nog maar een paar schoenen.
Ik rekende € 30,25 af, want tijdens mijn veterdiscussie had Gade nog een paar vrolijke rode schoenen met meer dan € 100,- korting uitgezocht.

4 reacties op Schoenveters

 1. Henk schreef:

  Zie hier:
  http://newsmonkey.be/article/4370

  Het antwoord op al uw vragen aangaande dit onderwerp

 2. Maerten Verstegen schreef:

  Stom, stom, stom !!!
  Had mij maar even gebeld. Ik had voor die vier wel een euro over gehad. Was je voor 30 euro klaar geweest.
  Maerten

 3. Paul schreef:

  Leuke uitsmijter bij dit bericht!

  • ellen van eldik schreef:

   Was zeker bij Holland op plein 1944 ! Was ik ook voor getipt.
   Maar geen tijd ! Te druk met m’n atelier op de Hessenberg, die zullen
   worden afgepakt ! Groot drama ! Is wat anders dan schoen veters , maar
   ook zeer belangrijk !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *