Sinterklaasmiddag

Ik doe dit jaar niets aan Sinterklaas. Er zijn geen lootjes getrokken, geen gedichten gemaakt en al helemaal geen surprises gemaakt. Niemand in het gezin kwam op het idee het ook maar ter sprake te brengen. Er hoefden dan ook geen afspraken gemaakt te worden wanneer, bij wie of de aard en maximum- of minimumprijs van de aan te schaffen geschenken. Wat een rust bracht dat met zich mee. Sinterklaas rijdt dit jaar ons huisje stilletjes voorbij.
Maar dat is ook weer niet helemaal waar. Voor ons geen pakjesavond, geen surprises, geen glühwein. Maar ons huis werd wel de vertrekplaats voor Sinterklaas en twee pieten. De overbuurvrouwen, in ieder geval een van de twee, had het plan opgevat om voor nichtjes, voormalige buurkinderen en kinderen van vrienden de ontvangst van Sinterklaas te organiseren. Voor een schappelijke prijs had zij via Marktplaats een fraai Sinterklaaspak en de outfit voor twee pieten opgedaan. Dat was basis genoeg om verder aan het organiseren te gaan. De vader van de overbuurvrouw had jaren ervaring als hulp-Sint. Dat was dus snel geregeld en Gade kreeg het beleefde verzoek of zij als een van de pieten zou willen fungeren. Zij hoefde niet lang te twijfelen, eigenlijk in het geheel niet. Een tweede piet, eigenlijk een pietin, want zij kreeg  een pietenpakje met een rokje aan, was in een vriendin van de overbuurvrouw ook snel gevonden.
De zes kinderen met ouders en grootouders en verdere belangstellenden verzamelde zich bij de overbuurvrouwen thuis. Sinterklaas en de pieten verkleedden zich bij ons thuis, niet na een gezamenlijke erwtensoepmaaltijd als teambuilding. Allengs veranderende de vader in Sinterklaas en transformeerden Gade en de vriendin in twee uiterst aantrekkelijk roetveegpieten. Met hun omkering tot deze traditionele figuren nam bij mij ook het geloof in hen weer toe. Geen twijfel mogelijk. Sinterklaas en zijn pieten, deze middag Piet Koos en Piet Roos, bestaan dan weer echt. Wij spelen hun spel samen met de kinderen van harte mee.
Als we na de pakjes het gezelschap uitzingen, zingen we niet Wim, Gade en Simone gedag, maar wel degelijk Sinterklaas, Piet Koos en Piet Roos. Zonder geloof geen Sinterklaas, ongetwijfeld.

2 reacties op Sinterklaasmiddag

  1. Femke schreef:

    Mooi Jan! 😘

  2. Joost schreef:

    Gelukkig zat de pijn in je bil de feestvreugde niet in de weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *