Snoerloos

Ik heb geen flauw idee wat de levensduur van een fluitketel is. Mijn fluitketel was al stokoud. Het zou nog best eens zo kunnen zijn dat het een geschenk was bij mijn eerste huwelijk. Dat was in de tijd dat het niet gebruikelijk was om een envelopje, liefst met inhoud, als cadeautje te vragen. Nee, je had toen een klein schrijfblokje waar op elke bladzijde een cadeautje stond en als beginnend echtpaar kon je nog van alles gebruiken. Nuttige spulletjes voor het huishouden zoals een daarna nooit meer gebruikte suikertang, een peper- en zoutstelletje of een goede kurkentrekker. Ook al waren het de jaren 70 vol flower en power het nuttigheidsdenken was ons niet helemaal vreemd. En zo kan het dat ook een fluitketel op een velletje in de schrijfblok stond en er door een goedwillende oom of tante is uitgescheurd. Bij de boedelscheiding jaren later is de fluitketel mij toe gevallen. Die fluitketel leidt nu al jaren een kwijnend bestaan, verbannen naar de keuken in het bovenhuis. Sinds kort wordt dat deel van het huis weer wat intensiever gebruikt en daarmee ook de fluitketel. De dochter van vrienden die in Nijmegen stage loopt, maakt gebruik van onze spreekwoordelijke gastvrijheid en de keuken en de fluitketel. Maar dan blijkt dat de fluitketel zijn beste tijd heeft gehad. Hij lekt. Dat mag ook wel na bijna 45 jaar. Sinds gisteren is de fluitketel vervangen door een waterkoker. De ketel heeft een roemloos einde gevonden in de vuilniszak. Een leven lang je werk gedaan en dan eindigen als restafval.
Ik ga naar de HEMA. Met de HEMA gaat het niet goed, dus beschouw de aanschaf van een waterkoker die de defecte fluitketel zal gaan vervangen als een steunaankoop, een solidariteitsbetuiging. De HEMA-juffrouw wijst mij waar de waterkokers staan. Op de doos staat dat het een  snoerloze waterkoker betreft. 220-240V˜50Hz 1850-2200W. Snoerloos? Maar hoe zal de stroom dan mijn koker bereiken? Mijn fluitketel, ja dat was een snoerloze waterkoker, maar die verbruikte dan ook geen stroom. De kassière legt mij op mijn vraag geduldig uit dat het snoer niet aan de ketel zelf zit, maar aan het plateautje waar de koker op rust. Snoerloos betekent hier dus niet zonder snoer, maar loos betekent op een andere plaats. Met de stripheld uit Trouw kan ik opgelucht zeggen: Weer wat geleerd.

1 reacties op Snoerloos

  1. Rein Verdijk schreef:

    Moet je niet bij de HEMA kopen Jan, die willen immers onze Zwarte Piet uit hun winkels bannen!!! Geven gehoor aan een enkeling die niets van onze cultuur en onze Zwarte Piet willen weten, dus laat ze hun artikelen dan maar lekker aan die enkeling proberen te slijten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *