Sopraan

Ik heb mijn nieuwe ov-chipkaart getest. En hij doet het. Het reisdoel was Arnhem. In de wirwar van uitvallende treinen neem ik de eerste de beste mogelijkheid. Een sprinter, die bij elke graspol stopt. Bij het inchecken verscheen op het display de voor mij cryptische mededeling “Abonnement”. Ik was mij niet van welk abonnement dan ook bewust, maar aan zo’n in/uitcheckpaaltje kun je verder geen informatie vragen. Op zulke momenten geef ik mij over aan het systeem. Zal wel kloppen, denk ik dan. In Arnhem was het even zoeken naar weer zo’n paaltje, maar op station Arnhem is het jarenlang zoeken naar wat dan ook. Zooitje is het daar. Toen ik het paaltje gevonden had vertelde het mij duidelijk dat ik voor € 2,20 gereisd had en dat mijn saldo nog € 47,80 bedraagt. En laat ik dat vanochtend nu ook op  mijn eigen ov-site bevestigd krijgen. Het werkt.
Belangrijker dan de reis op zich was het doel waarom ik Arnhemwaarts reisde. Mijn zangjuf gaf haar eindexamenconcert aan het conservatorium. Vier jaar lang had zij hard gestudeerd en dat mondde nu uit in een wondermooie theatrale uitvoering. In een gewaagde enscenering zong zij in drie kwartier de sterren van de hemel met een zeer gemêleerd programma: Von Bingen, Goligov, Fauré, Debussy, Holst, Donizetti, Ravel, Mozart, Viardot en Schubert. Ik vind haar heel dapper, niet alleen om de keuze van het programma, maar ook hoe zij destijds op latere leeftijd haar baan bij de gemeente opgeeft en zich inschrijft bij het conservatorium. Ze was ooit collega van me en nu ga ik ik van tijd tot tijd naar haar toe om een uurtje te oefenen en te zingen. Heerlijk uur, steeds weer. Ik bewonder haar en ben niet de enige. Het concertzaaltje zit afgeladen vol met vrienden, familie en leerlingen van haar. Van jong tot oud, maar stuk voor stuk met lol in zingen.
Het slotapplaus is groots en zij weet het ook als zodanig in ontvangst te nemen. Als de uitslag komt is het klappen nog harder en langer. De jury geeft haar tal van waarderende woorden en een 8½.
Ik kan met iemand terugrijden naar Nijmegen en we constateren dat het nog lang zal duren voor de NS voor zijn doen en laten ook zo’n hoog punt krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *