Specialisatie

Ik heb zo dadelijk weer eens een afspraak in het ziekenhuis. Nee, niet met de internist, noch met de cardioloog of oogarts, er hoeft ook geen bloed geprikt te worden, maar ik word verwacht bij de verpleegkundige die gespecialiseerd is in nierfalen en alles wat daar mee te maken heeft. Nu wordt er aan mij al heel wat gespecialiseerde aandacht gegeven. Ik bezoek met enige regelmaat de in diabetes geschoolde praktijkassistente, raadpleeg geregeld mijn diëtiste en laten mijn  voeten verzorgen door een pedicure en van  tijd tot tijd kijkt ook een podotherapeut naar mijn onderstel.En zeer speciaal zit ik om het half jaar in de stoel van de tandarts en de mondhygiëniste. En dan heb ik het nog niet over de masseur waar ik om de veertien dagen naar toe ga en zwijg ik over de osteopaat en alternatieve arts die ik frequenteer. Het is duidelijk dat mijn ziektekostenverzekering niet veel aan mij verdient en mijn ‘eigen risico’ heb ik meestal na een paar weken al betaald. Vanuit diverse disciplines word ik bekeken, beklopt, onderzocht, geadviseerd.
Als mijn auto naar de garage moet voor een onderhoudsbeurt of zo nodig kleine reparatie is er een monteur die dat klusje klaart. Hij doet mijn hele auto. Naar mijn beste weten is er geen aparte monteur voor de uitlaat, de remmen, het stuurwiel, de ruitenwissers, de verlichting, de accu. Er is één monteur die dat alles bekijkt, diagnosticeert, bijstelt en zo nodig repareert. Hij behandelt mijn auto als een geheel.
Soms verlang ik naar die aanpak in mijn gezondheidszorg. Ik heb uiteraard een groot vertrouwen in mijn eigen huisarts. Maar hij is de monteur die mij doorstuurt naar al die gespecialiseerde vakbroeders die allemaal vanuit hun eigen discipline het beste met mij voorhebben. Het welgemeende advies van de ene specialist staat soms haaks op dat van de andere en wie moet ik dan geloven? Ik ben meer dan alleen een hart, nieren, ogen, tanden, spieren. Onderdelen weliswaar, maar onderdelen van een geheel en zo wil ik bekeken en behandeld worden, ook door de specialisten.

2 reacties op Specialisatie

  1. wim van dam schreef:

    Hoi Jan, ik herken het helemaal. Maar goed dat we gepensioneerd zijn, anders hadden we geen tijd voor al die zorgbezoeken

  2. Ineke Kemper schreef:

    Helemaal raak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *