Stoepa

Denkend aan Friesland zie ik nu niet direct stoepa’s uit oneindig laagland oprijzen.
Op aanraden van medebezoekers aan Moddergat reizen we terug uit het hoge Noorden via Hantum. Hantum bestaat, net als Moddergat. En Hantum heeft een prachtig origineel Romaans kerkje. 13e eeuws. Eigenlijk staat het in Hantumhuizen. Het dorp heeft een bushalte, maar de bus rijdt er alleen op afroep. De kerk is gesloten. De sleutel kan opgehaald worden bij mensen die tegenover de kerk wonen. De sleutel heeft  middeleeuwse afmetingen. Het slot gaat gemakkelijk open en daarna zijn we eeuwen terug in de tijd. Een oude heilige plaats. Dat gevoel is onontkoombaar. Heel levendig ook. Gisteren werd er nog getrouwd in de kerk. Als we de sleutel in de brievenbus hebben teruggestopt rijden we door naar Hantum-city. 370 inwoners. Op deze zondag volkomen verstild. Op andere zondagen waarschijnlijk ook, en op maanddag en dinsdag en zo voort.
Net buiten Hantum ligt Karma Deleg Chö Phel Ling, een boeddhistisch studie- en meditatiecentrum. En daar komt de eerste regel van dit blog in mij op. Want het terrein wordt overheerst door een gigantische stoepa omkranst door talloze gebedsmolens en in het centrum huizen 1000 boeddha’s. De oude Lama  Gawang Rinpoche, die nog steeds de leiding heeft en zacht voorbij komt schuifelen, bouwde de stoepa. Tegelijk met de bouw, die de bevordering van de wereldvrede beoogde, viel de Berlijnse muur. Dat vertelt ons de vriendelijke in het rood en oranje gehulde gastheer. We drinken thee met hem . Er komen geregeld nieuwe bezoekers op deze warme zondagmiddag en wij horen zijn verhaal wel drie keer. We maken de rondgang rond de stoepa en draaien de gebedsmolens, bezoeken de tempel en drinken nog een kopje thee.
Een dorp en dan zo’n eeuwenoude kerk en dit boeddhistische centrum. De goden lijken elkaar hier te ontmoeten. In het Friese land. God mag dan wel verdwenen zijn uit Jorwerd, volgens mij is hij verhuisd naar Hantum en woont van tijd tot tijd vast ook aan de Stoepawei 4, waar de weg ophoudt en het fietspad begint.

1 reacties op Stoepa

  1. maria roelofs schreef:

    Moddergat, Hantum…het is inderdaad zo mooi als je beschrijft. De historie is voelbaar. Ook de geschiedenis. Van de schepen die vergingen op zee. De gehele mannelijke bevolking van Moddergat in een klap verdwenen…dan geloof je als achtergebleven vrouwen en kinderen echt dat God verdwenen is.
    Vlakbij Moddergat ligt Nes. Daar staat een fantastische boerderij (www.waduniek.nl) alwaar wij regelmatig de Broedlaats aan Zee oragniseren (www.debroedplaats.com).
    De stupa ken ik niet. De volgende Broedplaats aldaar ga ik er heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *