Storing

Zoals de ochtend zijn rituelen kent, zo heeft ook de avond, zeker in de overgang naar de nacht, zo zijn eigen ritme. Een ritme dat nu wat verstoord is omdat mijn blaffende hoest Gade uit de sponde verdreven heeft. Zelfs twee Bentasils dempen mijn hoestprikkel niet en Gade heeft om nog enigszins aan haar nachtrust toe te komen gekozen voor de logeerkamer. Natuurlijk is het ongezelliger slapen  zonder de vertrouwde warmte van het lijf naast je, maar nu kan ik ongestoord mijn kuchen de wereld in laten en hou ik alleen mij zelf wakker. Wat niet anders dan anders is het luisteren naar ‘Met het oog op morgen’. Dat doe ik nu in mijn eentje. Ik hoor hoeveel graden het buiten is, wie er binnen zit als presentator en luister naar het nieuws van vandaag en de krant van morgen. Dit programma hoort tot deze twee rubrieken bij het vaste avondpatroon, als de tanden gepoetst zijn en de nachtkleding aangetrokken. Daarna gaat de radio uit en hoop ik dat Morpheus mij in zijn armen ontvangt.
Ik lig alleen in mijn bed. Tussen twee hoesten door luister ik naar wat de radio mij te zeggen heeft. Maar dan valt de zender stil. Midden in een zin, alleen maar stilte. Na een tijdje een saai melodietje en een stem die meedeelt dat de verbinding met de studio om technische redenen is verbroken: “Wij houden u op de hoogte.” Hoe komt het dat ik die mededeling niet louter voor kennisgeving aanneem, maar onmiddellijk denk dat ik nu zo dadelijk het bericht zal horen dat deze zender is overgenomen door de een of ander mij niet welgevallige organisatie? Hoe komt dat ik tot voor een paar weken nog gewoon zou denken van hè, een storing, maar nu direct fantasieën heb over staatsgrepen en terreurdaden? Heeft angst zich toch nadrukkelijker in mij post gevat dan dat ik zelf wil toegeven?
Na een paar minuten hoor ik weer de vertrouwde stem van de presentator. Technische storing verzekert hij mij nog eens. Ik zet de radio uit. Draai me om. De slaap wint het van mijn hoesten. Maar het blijft een onrustig nachtje en dat komt niet alleen door mijn gekuch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *