Storm

We eten samen buiten. Zolang het nog kan. Er is zwaar, heel zwaar weer verwacht, maar nu is het nog aangenaam in de tuin bij Zoonlief. Die heeft lekker gekookt en wij, Ex, ik en zijn vrouw genieten van zijn kookkunst, waarbij hij met de verschillende dieetwensen rekening heeft gehouden. Een salade met en een zonder tomaat, een pastasaus met pesto en blauwe kaas, vleesgehakt en een vegetarisch alternatief. Hij heeft overal rekening mee gehouden.
Het genoeglijke gezelschap is zich dan nog niet bewust van het onweersfront dat een paar uur later over zal trekken. Ex is weer naar huis, ik blijf bij Zoonlief logeren. De zon gaat onder. Het is avond, maar in de verte is het al zo donker als de nacht. Een diepe donkerte die steeds vaker doorsneden wordt door een lichtende bliksemflits. Vanuit de verte trekt de wind aan. Nadert zacht grommend op kousenvoeten. Het lijkt of bomen en planten, daken en lantaarns zich schrap zetten voor wat komen gaat. Dan breekt het geweld los. Regen slaat tegen de ramen, de wind huilt, nee jankt door de straten. Het geluid van krakende takken, de wind die vat krijgt op een klapperend raam. De Walkuren rijden uit. Boomblaadjes waaien naar binnen door een te laat gesloten venster, schilderijtjes worden van hun haakje geblazen, gordijnen waaien op.
En dan is het voorbij. Het regent nog wat, meer niet. Geen storm.
De volgende ochtend lijkt de stad onder groene confetti bedolven. Mos is vanĀ  daken gewaaid, versplinterde takken zijn fijn gereden, her en der de scherven van een dakpan als een rood accent. Heel wat bomen liggen om en rusten uit van het jarenlange staan.
Ergens ver weg in het zuiden maakt het weer zich op voor een nieuwe aanval. Buienradar waarschuwt: “Vanavond laat bereiken regen- en onweersbuien het zuiden van het land. Voor de zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg geldt Code geel vanaf 23:00 – 03:00 uur. In de nacht naar donderdag trekken de buien naar het noorden. DeĀ buien gaan gepaard met onweer, hagel en windstoten tot 60-70 km/uur.
Het zal de komende weken, maanden nog wel vaker stormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *