Straatje

Ik woon aan een rustige straat. Het is eigenlijk geen straat, het is een woonerf. Het is maar een kort straatje dat aan een kant ook nog eens doodloopt op drie amsterdammertjes. Aan de even kant zijn er 38 huisnummers. Aan de oneven kant ongeveer net zo veel. Dus eigenlijk een straatje van niks waar ongeveer 70 mensen wonen. Op heel veel adressen wonen mensen alleen, maar dat wordt weer goed gemaakt door de paar studentenhuizen, waar vier mensen samengepropt wonen in een huis, waar anderen alleen in huizen. Het straatje is pas helemaal opgeknapt. Nieuwe riolering, nieuwe bestrating en zelfs een eigentijdse zithoek met twee bankjes voor het sociale contact in de buurt. Nu is het nog geen weer voor dat sociale contact, maar als het even kan ontmoet de straat elkaar graag buiten. Niet alle 70 tegelijk, maar op een mooie lenteavond durf ik nu al te voorspellen dat er geregeld weer groepjes met elkaar staan te palaveren. Geeft het straatje weer sfeer, een dorpssfeer. Op een andere manier zijn we wel weer een grotestadsstraat. We vallen in het parkeervergunningengebied van de stad. En alle auto’s van de straat zijn dan ook versierd met een kleurrijk a-5je dat duidelijk maakt dat wij hier, weliswaar tegen betaling, mogen staan, ook op koopzondagen, terwijl er geen winkel in de buurt is die op koopzondag open is.
Waarom dit verhaal over mijn straat? Omdat wij gisteren nieuwjaarsreceptie hadden. De laatste nieuwjaarsreceptie van het jaar. In een café even verderop ontmoette de harde kern van de straat elkaar om elkaar een goed 2011 te wensen. In de afgelopen 16 dagen hadden we dat natuurlijk al meermaals  gedaan. In zo’n straatje kom je elkaar geregeld tegen,  maar aan goede wensen heb je nooit genoeg. En er waren ook een heleboel straatbewoners niet. De studenten komen nooit, dat zijn passanten in de straat, bovendien had de griep toegeslagen en lagen enkel straatgenoten te bed en anderen waren op een kortere of langere vakantie of gewoon de stad uit. De harde kern was er dus. En die sprak ook af dat er deze zomer weer een straatfeest zal zijn. Zo’n straatje is het dus. Daar is het goed wonen.

1 reacties op Straatje

  1. Amber schreef:

    Daar is het zeker goed. Daarom betrek ik van de zomer mijn nieuwe domicilie op kruipafstand van al dat fijns.. de beste wensen nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *