Straatspeeldag

Er ligt een fel oranje gekleurd briefje in de bus. Ik word gewaarschuwd om aanstaande woensdag mijn vuilnis al voor half acht ’s ochtends aan de straat te zetten. De vuilophaaldienst zal al rond die tijd tot inzamelen overgaan want kort na die tijd zal een van de weinige doorgaande straten in ons buurtje afgesloten worden om ruimte te geven aan de straatspeeldag.
Ik las onlangs in de krant dat kinderen steeds minder buiten spelen, maar veel langer thuis achter een beeldscherm zitten en daar hun spelletjes spelen. Dat was in mijn tijd anders. Wij woonden zo goed als op straat, maar de tijden veranderden en alhoewel vroeger lang niet alles beter was raakte het buitenspelen uit de mode. Te veel auto’s maakten het speelterrein kleiner en kleiner.
En toen werd de straatspeeldag uitgevonden. Een dag per jaar konden burgers bij de gemeente een vergunning aanvragen om hun straat tot speelstraat te maken. Met veel poeha werd dat dan aangekondigd, nu alleen nog maar dat oranje briefje met de mededeling het vuil vroeg buiten te zetten.
In de buurt waar ik woon zijn er maar weinig doorgaande straten. Eigenlijk woon ik op en groot woonerf met weinig tot geen verkeer. De kinderen in mijn straatje kunnen met een gerust hart buiten spelen en doen dat dan ook van harte. Maar die doorgaande straat wordt dus voor een dag afgesloten. Auto’s en fietsers worden geweerd, halverwege de straat wordt een BBQ neergezet, iets verder een volleybalnet en er is stoepkrijt voor straattekeningen. Vaders drinken ’s avonds een biertje uit de fles. Het ziet er al met al toch steeds weer een beetje armetierig uit. Zo van we willen wel, maar kunnen niet. Te weinig kinderen die op straat willen spelen, zodat uit arren moede de ouders maar een balletje over het en meestal in het slap opgehangen net slaan.
Straatspeeldag schiet zijn doel helemaal voorbij. Auto’s zoeken door de afsluiting zich een weg over de woonerven in onze buurt, tot ergernis van de daar spelende kinderen.
Ik ben geen voorstander van straatspeeldagen. Te veel getuigenis politiek.
Het is vast en zeker niet voor niets dat het woord straatspeeldag de Dikke van Dale niet gehaald heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.