Stropdas

“Trek die grijns van je smoel” was een kreet die ik meer dan 50 jaar geleden regelmatig hoorde tijdens mijn ontgroening voor een studentenvereniging. De ontgroeners vonden het ongepast dat hun groenen ook maar iets van een glimlach lieten zien. Zij vonden daar het moment niet toe, je werd niet geacht iets leuk te vinden.
Diezelfde kreet, maar dan in nettere bewoordingen, – ik ben een voorstander van een juist gebruik van ‘u’-  kwam in mij op toen ik een flard van de wekelijkse persconferentie van de premier zag. Onze premier, maar dat onze vind ik te veel eer, dus laat ik het bij de premier. Hij had verklaard dat de delegatie naar de Olympische Spelen niet gewijzigd kon worden. Arthur Japin, noch iemand anders uit homoseksuele kringen kon nog mee. De accreditatie was gesloten. Veiligheidsredenen. Smoesje. Wedden dat als Prinses Beatrix alsnog had mee gewild, dat nog prima geregeld had kunnen worden. Niemand had dan ooit van veiligheidsredenen of accreditatiesluiting gehoord.
Ik ga niet speculeren welke afspraken er tussen Rutte en Poetin zijn gemaakt, met als gevolg deze zware delegatie. Geen land is met zoveel gewicht vertegenwoordigd als Nederland. Het lijkt wel of Sven Kramer niet zonder deze koninklijke en hoge politieke steun kan. Mochten we minder medailles halen dan gedacht, dan heeft het in ieder geval niet aan de officiële support gelegen. Die is voor maximale inzet gegaan.
En o ja, Rutte hoopt Poetin nog even te kunnen spreken over de mensenrechten. Rusland siddert!
En nee, Rutte is niet van plan om door middel van uiterlijkheden te laten zien dat hij achter homorechten staat. Op een vraag van een journalist antwoordt hij: “Daar geloof ik niet in, in het dragen van een roze das of zo. En de kleur staat mij niet.” Een meer dan mislukt grapje, nog verergerd door de onontkoombare Rutte-smile, die de uitspraak begeleidt. “Haal die grijns van uw gezicht”, denk ik. Maar zelfs dat zal zijn geloofwaardigheid niet ten goede komen.

2 reacties op Stropdas

  1. Renee Schoffelen schreef:

    Mij uit het hart gegrepen.

  2. jack beurskens schreef:

    En roos
    En rood staat hem ook al niet. Blijft niet veel spannends over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *