Succes

Wat zijn de succesfactoren die nodig zijn  om te spreken van een geslaagde vakantie. Het is natuurlijk veel te vroeg om op de 11e dag van een 15-daagse vakantie daar evaluatief over bezig te gaan, maar een tussentijdse beschouwing kan geen kwaad. Laten we een poging doen. Een belangrijke factor is het weer en naar Italië gaan je toch ook in grote mate voor goed weer. Daar hebben we de eerste zeven dagen niets over te klagen gehad. Het weer was zoals in een goedkope vakantiebrochure wordt voorgespiegeld, ideaal. Daarna kwam er een  omslag, het koelde wat af en van tijd tot tijd gingen de hemelsluizen in meer en mindere mate open, maar niet dat het vakantiegevoel daardoor weg spoelde. Vakantiegevoel, dat woord kwam zo maar het zinnetje binnensluipen en maakt mij duidelijk dat vakantie vooral een gevoel is. Een gevoel dat bevorderd wordt het afstand nemen van de vertrouwde omgeving. Nou, dat hebben we gedaan; veertig minuten in de auto, twee uur in het vliegtuig en dan nog ruim anderhalf uur in de huurauto, dan ben je een heel eind van huis. Het decor is compleet anders, heuvels en op de achtergrond zelfs heuse bergen, met een naam als klokkengelui, Monte Sibellini.
Twee succesfactoren zijn nu benoemd en kunnen positief gewaardeerd worden. Het al eerder geroemde landschap is bespikkeld met slaperige dorpjes die als rustplaats stuk voor stuk een heuvel- of bergtop hebben uitgekozen met als gevolg dat een wandeling naar het Piazza del Popolo met daar in de buurt een kerk, het nodige vraagt van de toch niet meer zo soepele kuitspieren Ons dagritme is zo dat we altijd rond lunchtijd in zo’n dorpje of stadje zijn en er altijd wel een goede gelegenheid is voor een smakelijke lunch, die samenvalt met een buitje waar we dan geen last van hebben, hoe dreigend de lucht er soms ook uitziet. Kijk maar eens naar de foto op facebook van vandaag. Een donkere lucht die pas op weg naar ons vakantieadres zijn natte lading loost.
En daar weer aangekomen is er het knusse appartement, de hartelijke gastheer en -vrouw en het boek dat vraagt verder gelezen te worden. Een goede vakantie is van veel factoren afhankelijk. Voorlopig lijken ze allemaal vervuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *