Terminologie

Twee burgemeesters. Ze leveren commentaar op de gebeurtenissen van de laatste dagen. Je denkt dat ze het over het zelfde hebben, maar hun taalgebruik verschilt danig van elkaar. Het zou aardig zijn om een woordenboek van de coronacrisis samen te stellen en er zo achter te komen hoe de woordkeuze al duidelijk maakt hoe zo op het oog het zelfde maar in wezen toch heel anders tegen de ongeregeldheden  wordt aangekeken. Een paar zaken die mij zelfs bij oppervlakkige beschouwing opvallen. Niks geen wetenschappelijke analyse, ik ben geen taalkundige die tot drie cijfers achter de komma zaken kan verklaren, maar ik luister naar wat ze zeggen . De ene burgemeester heeft het over een ophanden zijnde burgeroorlog. Hatsjikidee, klets er maar stevig in. Je hoort wapengekletter en overslaande stemmen. Het eerste wat in een oorlog sneuvelt is de waarheid. De Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) lijkt te verbleken bij de belegering van het Eindhovense station of de vernieling van het Bossche Primerawinkeltje. Een ander blijft het houden bij een uit de hand gelopen demonstratie van tegenstanders van de avondklok. Avondklok door weer anderen hardnekkig in oorlogsretoriek Sperrzeit. genoemd. Oorlog is oorlog.
Trokken de eerste avond vol onlusten ook nog tal van voetbalhooligans voorop in de strijd tegen de politie, twee avonden later waren het clubsupporters die de hermandad in bescherming namen en winkelcentra verdedigden. Er werd al gauw geroepen om inzet van het leger dat forser zou kunnen ingrijpen dan de politieagent die meer geschoold zou zijn in overleg en contact. Toch niet de eerste associatie die in mij opkomt als ik mij een ME-er  in volle wapenrusting voorstel en een symbool van de-escalatie zou heten te zijn.
Om de rust te herstellen worden zware middelen ingezet. Het valt mij op dat waar iedereen het heeft over het inzetten van waterkanonnen een burgemeester het heeft over een waterwerper. Daarbij denk ik meer aan een vreedzaam waterpistool in een watergevecht op een warme zomeravond dan aan een waterspuwende tank die een plein schoon spoelt.
Ik kan maar een positief iets verzinnen dat de rellen/demonstraties met zich meebrengen. Bijna elke avond is prof. Beatrice de Graaf in een of andere talkshow te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *