Terugblik

Op een dag als vandaag hoor je terug te blikken. Daar helpt geen moedertje lief aan. De krant blikt terug, de radio blikt terug, de tv blikt terug. Dus waarom ik niet.
Het bijna voorbije jaar was dat nou een bijzonder jaar? En wat maakt een jaar bijzonder? Ik blader mijn agenda nog eens door en kom drie plezierige vakanties tegen. In het vroege voorjaar ontdekten we op aanraden van vrienden de Italiaanse Marken. Goed voor de sensatie van het zwemmen in de Adriatische Zee met uitzicht op de besneeuwde toppen van de Appenijnen. In de zomer een weekje naar Bergen en een mooie afsluiting in de Franse Morvan. Drie vakanties en dat voor een pensionado, waarvoor heel het leven een grote vakantie is geworden. Natuurlijk niet het hele leven, want ik beunde ook nog wat bij als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Het afgelopen jaar sloot ik 61 huwelijken en partnerschappen met als hoogtepunt uiteraard de echtverbintenis van mijn overbuurvrouwen. Waren er nog meer hoogtepunten? Wel wis en waarachtig. Er kwamen nieuwe vrienden in mijn leven waar het gezellig mee koffiedrinken was, zoals dat ook met oude vrienden was. Ik leidde een aantal naturalisatiebijeenkomsten, steeds weer een feestje om te zien hoe gelukkig mensen worden als de kroon op hun naturalisatieproces gezet wordt.
En natuurlijk was er mijn 70e verjaardag, waarvan ik nooit gedacht had die te zullen halen.
Dit jaar was ook weer het jaar van de mooie boeken die ik las. Griet op de Beeck, Annelies Verbeke, Thomas Verbogt.
Midden in het schrijven van dit stukje word ik gebeld. Mooie A. Zij wil weten hoe ik mijn kerst heb doorgebracht. Ik vertel haar van ons verblijf in het logement aan de dijk en vraag haar hoe haar jaar was. Zij wil het liever hebben over het komend jaar. Dat wordt haar jubeljaar. 2016, Anna’s jubeljaar. Dat beleef ik graag mee.
Het wachten is op de vrienden die hier vanavond met ons het nieuwe jaar komen inluiden. Dat jaar mag voor mij een kopie worden van het bijna voorbije jaar, dat was een goed jaar. En dat wens ik u en mijzelf ook voor het komend jaar toe.
P.S. En dan vergat ik nog bijna de komst van Harrie, de poes en de mooie expositie van Paolo Ventura in Museum Het Valkhof. Ja, het was een prachtig jaar!

2 reacties op Terugblik

  1. Joost en Maria schreef:

    Proost Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *