Toegang

Precies een week geleden schreef ik over het project dat Neef en ik onder handen hebben. Voor wie dat ontschoten is, lees mijn blog van 15 november onder de titel ‘Foto’, met een paar klikken uit het nevenstaande archief te halen. Dat project zal Neef geregeld naar Nijmegen brengen. Vandaag is hij hier voor de tweede fotosessie. Bij de koffie schiet hij wat foto’s waarvan er weer heel veel inde prullenbak zullen belanden. De vorige keer maakte hij meer dan 400 foto’s waarvan er hooguit 28 zijn strenge selectie hebben doorstaan. Kill your darlings. We trekken een plan. Eerst naar een oude neef in de Vossenpels, dan de stad in. De oude neef is op zich al een verhaal waard. Zijn boerderijtje, waar de tijd even een pauze lijkt genomen te hebben, wordt inmiddels omsloten door Nijmeegse nieuwbouw. Het lijkt een beetje op het dorp van Asterix dat standhoudt tegen de oprukkende Romeinen. Hij woont in een gedwongen isolement, zeker nu hij op doktersadvies geen auto meer mag rijden. Fietsen deed hij al jaren niet meer. Zijn markante kop is goed voor een stel mooie portretten.
Terug naar huis voor de lunch. Neef verbaast zich over de nieuwbouwwijken van de stad waar hij ooit ook woonde, maar die hij al jaren geleden zonder veel spijt verlaten heeft. Onbegrijpelijk voor mij.
Met de fiets gaan we stadwaarts. Daar word ik gefotografeerd als ik bij mijn favoriete herenmodezaak mijn vermaakte broeken ga ophalen (zie mijn blog van 8 november l.l.), daarna bij de Stevenskerk die dicht is en uiteraard bij het beeld van Marieken van Nimwegen. Dan rijden we naar het Stadhuis. In de hal daarvan prijkt prominent mijn gedicht ‘Soonet feur de stad’. Nonchalant, althans dat probeer ik te suggereren, poseer ik naast de tekst. Ik groet wat collega’s van vroeger. Aan mijn sleutelring hangt nog steeds als een souvenirtje het toegangpasje dat de stadhuisdeuren voor mij deed openen. Ik vermoed dat dat na al die jaren inmiddels wel geblokkeerd zal zijn. Toch even proberen. Tot mijn verbazing klikt de deur open. Ik heb nog steeds toegang! Maar er is geen enkele reden meer om er gebruik van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *