Toilet

Mijn huis is gebouwd in 1928. Oorspronkelijk was het een boven- en benedenhuis, maar door een slimme doorbraak, waardoor je van de gang van het bovenhuis in de badkamer van het benedenhuis komt, is het één huis geworden. De doorbraak was op deze wijze mogelijk omdat het benedenhuis een achterhuis heeft van twee verdiepingen. Oorspronkelijk telde het benedenhuis drie slaapkamers. Maar in de loop van de jaren werd een slaapkamer bij de keuken getrokken en een andere getransformeerd tot badkamer. Zo heeft het benedenhuis nog maar een slaapkamer. Het bovenhuis heeft er drie, oorspronkelijk vier, maar ook daar werd er een tot badkamer. En in beide huizen verdween de kamer en suite. Schuifdeuren werden gesloopt en nu zijn het allebei doorzonkamers geworden. Het blog wordt geschreven in de woonkamer van het bovenhuis, die nu dient als werkkamer. Werkkamer voor een AOW-er, fraaie paradox.
Waarom deze lang inleiding over mijn woonsituatie. Omdat we aan het renoveren zijn. Beperkt maar toch. In de bijna 20 jaar dat ik hier nu woon is er al wel het een en ander veranderd aan het huis. In de keuken kwam er een raam bij, er werd centrale verwarming aangelegd en voor de houtkachel een schoorsteen geschikt gemaakt, badkamers opnieuw bevloerd en betegeld, tuinen heringericht, dakterrassen opnieuw betegeld, een nieuwe keuken geplaatst en onlangs nog een buitenkraan vernieuwd. En nu, terwijl ik dit schrijf klinkt er gebonk en geboor. Toon vervangt het toilet van het benedenhuis. Het was een nostalgisch toilet, opgetrokken in groene tegels met een groene closetpot en een groene stortbak. Zo’n toilet dat zo gedateerd was, dat het bijna weer eigentijds was. Maar de groene tegeltjes zijn er al uit. Er kwam een tekst te voorschijn: Hoog 146 Breed 126. Een onbegrijpelijke boodschap, maar waarschijnlijk heel belangrijk voor de man die toen met het toilet bezig is geweest. Over een dag of vijf moet het klaar zijn. Ik weet niet of ik ook een tekst op een onzichtbare plaats achterlaat. Renovatum MMXI lijkt me wel wat.

2 reacties op Toilet

  1. Toon Bartels schreef:

    Beste Jan,

    Kan genieten van de verhalen.

    Indien je de nodige tekst wil schrijven op de toiletmuur of vloer ik wacht wel even met het tegelen.

  2. Thea Weijers schreef:

    Hoi Jan, hoewel buren toch pas sinds kort jouw blog ontdekt. Toevallig heb ik onlangs ook mijn WC laten renoveren. Die had nog een oude stortbak die steeds begon te lekken en dat vond de onderbuurvrouw niet leuk. Ik vond geen teksten op de muur maar wel oude kranten onder het zeil, zoals een oude de Volkskrant, Katholiek Dagblad voor Nederland van 13 september 1946. Met onder andere het bericht dat de Belgische raadsverkiezingen zijn uitgesteld van 10 naar 24 november. Voor de verkiezingen bestaat veel belangstelling omdat de vrouwen mogen deelnemen! Maar nog leuker was de vondst van een mooie folder: Keert de rollen om! Mijn feministisch hart maakte een extra vreugdeklopje, maar het ging hier om andere rollen. Het was een folder van de COOP die consumenten opriep om zich te organiseren. Het heeft nu een ereplaatsje op het vernieuwde toilet naast weer andere rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *