Trappenhuis

Ik woon in een samengevoegd boven- en benedenhuis. Nog steeds hebben Gade en ik twee voordeuren, maar binnen zijn de twee oorspronkelijke huizen door een slinkse doorgang met elkaar verbonden. En zo kun je via de badkamer van het benedenhuis (die op de 1e verdieping van het achterhuis dat bij het benedenhuis hoort, ligt) direct door naar de gang van het bovenhuis. Een niet alleen op papier verwarrende situatie. Menigmaal is het al gebeurd dat een gast riep dat hij of zij niet meer wist welke kant er in deze doolhof uit gegaan moest worden om weer in het benedengedeelte van het huis terecht te komen. Verdwalen in een toch niet al te grote oorspronkelijke arbeiderswoning. Het blijkt mogelijk.
Gisteren was ik in het kantoor waar Gade goeddeels haar arbeidzaam leven doorbrengt. Twee samengevoegde herenhuizen. Met heel veel trappen. Bijna zoals in het lied uit de musical Anatevka, waar de melkboer Tevje zingt over zijn wens rijk te zijn en een huis te hebben met wel drie trappen: een naar boven, een naar beneden en een derde nergens heen alleen maar voor de show. Ik was bij Gade’s werk voor de opening van een tentoonstelling. Elke twee maanden is er een nieuw expositie. Ik dwaalde die middag door die gebouwen, waarin niet alleen twee grote trappen zijn ,maar ook nog heel veel kleine treden en trappetjes om tussenverdiepingen met elkaar te verbinden en het geringe hoogteverschil tussen de twee oorspronkelijke huizen te compenseren. Hijgend, conditie kon beter, begeef ik mij door het pand en voel me bijna een Harrie Potter in Zweinsteins trappenhuis. Bij Gade’s kantoor is zelfs een trappetje dat naar buiten kan klappen als je een halverwege in een muur zittende deur opendoet. Vernuftige constructie.
Traplopen, zegt men, is goed voor je conditie. Maar ik zou er niet aan moeten denken in zo’n gebouw te werken waar er onverwacht altijd wel weer een trap opduikt als je van de een naar de ander moet. Waar ik werkte was er altijd een lift, als het traplopen je te veel werd en nu kijk ik af en toe al tersluiks naar advertenties voor trapliftjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *