VAR

Zojuist Frankrijk de Wereldcup zien winnen. Misschien is, gezien het spelbeeld, beter te zeggen dat Kroatië de beker verloren heeft. Als voetbal een jurysport geweest zou zijn dan weet ik zeker dat minstens 4 van de 5 juryleden dat ‘kleine’ voetballand tot winnaar hadden uitgeroepen.
Op dit toernooi werd voor het eerst uitgebreid gebruik gemaakt van de  (of is het) VAR, Video Assistent Referee. Ver weg van het stadion bekijken vier mannen de wedstrijd en kunnen in bepaalde situaties ingrijpen op scheidsrechterlijke beslissingen. Ook de scheidsrechter kan in bepaalde gevallen de hulp van zij virtuele assistenten inroepen. De vier hulpjes hebben de beschikking over wel 33 camerastandpunten, standpunten die zij ook nog in super slow motion kunnen herhalen en herhalen en herhalen en h e r h a l e n.
En zo krijgen zij te zien wat geen menselijk oog live te zien krijgt, daarvoor gaan sommige dingen nu eenmaal te snel. Alleen als beelden vertraagd worden is precies te zien of een bal een hand raakte of dat nummer 10 nu wel of niet buitenspel stond. Ik ben niet zo gecharmeerd van dit systeem. Laat de scheidsrechter toch beslissen. Zal hij eens een fout maken, de ene kant op, de volgende keer doet hij dat de andere kant op. Kun je mooi tegen elkaar wegstrepen. Bovendien heeft het leven zijn eigen tempo, 60 seconden per minuut. Als je dat vertraagd uitrekt en een seconde wel een minuut of meer kan duren, schep je een nieuwe werkelijkheid die niet per se de waarheid hoeft te bevatten. De tijd kan ons danig voor het lapje houden en als we die vertragen zien we dat wat eigenlijk onzichtbaar hoort te blijven. Het VAR-systeem past niet bij ons tijdbeleven. En stel dat het systeem uitgebreider en uitgebreider wordt. Ons daagse leven gaat bepalen.
De dood klopt aan mijn deur.Ho, ho, zeg ik. Dat wil ik nog wel even via de VAR zien of ik dat goed gehoord heb. Mijn leven wordt even stilgezet en ontzettend vertraagd wordt het moment van de klop teruggedraaid. Het geeft mij tijd genoeg om dan in die vertraagde tijd mij voor de dood te verstoppen of de deur met een kettingslot te sluiten. En zo te ontsnappen aan de dood. Ik moet er niet aan denken, aan die mogelijkheid. Wat mij betreft speelt alles zich af in de tijd die ervoor gegeven is. Boek Prediker is niet voor niets geschreven. Voor mijn geen VAR. Ik ben mijn eigen scheidsrechter.

1 reacties op VAR

  1. Simon Bouma (dagelijkse lezer van je blog) schreef:

    Beste Jan, wat dacht je van een gescoord doelpunt dat in de slowmotion-herhaling via de VAR blijkt naast te zijn gegaan. We gaan nog leuke dingen beleven met die VAR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *