Verdwenen

Ik lees dat PostNL van plan is heel wat brievenbussen weg te halen. Er worden steeds minder brieven verstuurd en dat betekent ook een afnemend gebruik van brievenbussen. Ik vermoed dat zo iets in de tijden dat PostNL nog gewoon de PTT was nooit gebeurd zou zijn. Ik lees ook dat de brievenbus bij mij op de hoek van de kille sanering gespaard blijft, dus eigenlijk zou ik helemaal niet moeten zeuren. Maar er is in mijn bestaan al zoveel verdwenen. Ik noem maar een aantal zaken die mij zo te binnenschieten. Bankfilialen, telefooncellen, knipperbollen, kerkgebouwen, schillenboeren. Al die verdwenen zaken zouden samen een fraai ‘museum van verdwenen zaken’ kunnen vormen, waarin het met een glimlach van herkenning op de lippen heerlijk dwalen zou zijn. In elke zaal verrast worden en bedenken van o ja, dat heb ik ook nog gekend. Kijk daar heb je de draadomroep en daar een Hoogmis met drie heren en dat, is dat niet een biechtstoel.
Natuurlijk is voor al de museumstukken aan te geven waarom ze verdwenen zijn. En in de bijbehorende catalogus wordt uitgelegd dat de tijd van in elke stadswijk een filiaal van de ABN èn de Boerenleenbank met daarnaast een telefooncel waarvoor je bij een interlokaal gesprek een vracht aan muntjes dubbeltjes en kwartjes nodig had, voorbij is. Nu bankieren we via Internet en bellen met Skype. Waar zijn de oranje knipperbollen gebleven die je bij een zebrapad net iets meer het gevoel gaven dat je daar veilig kon oversteken? En de schillenboer met zijn paard en wagen loopt nu op het buitenterrein van mijn museum zijn wekelijkse rondje en is vervangen door de groene kliko (alleen GFT-afval!!!) die op woensdag aan de stoeprand buiten gezet mag worden. En uit de kerk is het altaar en preekstoel verwijderd, zaken die in de sporthal die het werd alleen maar geweldig in de weg stonden
Bert Schierbeek dichtte ooit “Wat gemaakt is vraagt om vernietiging, opdat de schepping voort kan gaan.” Misschien is dat wel de enige verklaring voor het verdwijnen van alles wat ooit gemaakt is, bewonderd werd en tenslotte afgedankt.

1 reacties op Verdwenen

  1. Ad Lansink schreef:

    Mooi verhaal, Jan, over dingen, die voorbij zijn of gaan. Anders gezegd: Verdwenen zaken nemen geen keer, ook al wenkt soms een tweede leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *