Verfrissend

Omdat we met ons allen druk waren met het analyseren van de berichten van het RIVM, het beproeven van het al dan niet vermeende nut van mondkapjes, het beluisteren van de persconferenties van Rutte (die opeens presco’s blijken te heten), de vertaling daarvan in gebarentaal door de onvolprezen Irma proberen te volgen en het nagaan hoever anderhalve meter in de praktijk is, kwamen we er nauwelijks aan toe om te klagen over de droogte. De mensheid, in ieder geval dat deel dat in onze contreien verbleef, maakte een van de warmste en droogste voorjaren mee. Nooit eerde leverde de meimaand zoveel zonuren op, een nieuw record met als logisch gevolg een bosbrandje hier en een veenbrand daar en een tuin die snakte naar een drupje regen, liever eigenlijk een stortbui. Want die is nodig om het geel uitgeslagen gras weer een groene teint te geven.
Deze week leven wij in ons boshuis heel dicht bij de natuur. We worden omringd door hoge bomen, die het stof dat opdwarrelt van de lemen wegen op zijn bladeren voelt neerdalen. De boomwortels zijn diep onder de grond op zoek naar nog wat vocht, maar de aarde droogt uit en het zal vast en zeker droger en droger worden.Dat heet klimaatverandering en die is er gaande ook al beweren een Amerikaanse president en landelijke forumleider dat het allemaal wel meevalt.
Maar intussen geniet ik van het lekkere weer, want dat is het ook. Het is heerlijk toeven in het zonnetje, zeker in deze streken waar het talloze geboomte de afgelopen dagen zorgde voor een fraai schaduw spel. Fraai decor ook voor ons fietstochtje naar het dorp voor een terrasje, cappuccino en op een ochtend zelfs voor een stukje appeltaart.
Vanochtend liet de zon verstek gaan. Even uitrusten van zoveel schijnen. Op de terugweg  de eerste druppels. Onwennig, het lijkt bijna of de regen vergeten is hoe ze moet vallen. Maar na wat oefenen toch een echt buitje. De bomen rond ons huis kijken elkaar aan, laten het stof van hun bladeren wassen en lijken zich onder hun hemelse douche uit te strekken om ieder druppeltje te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.