Verjaardag

Vandaag wordt mijn nicht 53. En dat is mijn jongste nichtje. Ik zal niet naar haar verjaardagsfeestje gaan. Te ver weg. Zij woont met haar vrouw in de Dordogne. Twee godinnen in Frankrijk. Ik heb haar zojuist gefeliciteerd. Via Skype, een povere remplaçant van een verjaarspartijtje. Hoe anders was dat vroeger toen ik nog omringd werd door ouders, broers en zussen. Wat nu nog rest is een schoonzus en twee nichtjes en een neef. De neef viert zijn verjaardag niet, de ene nicht woont te ver weg, blijft over de andere nicht en haar moeder, mijn schoonzus. Als het even kan goed voor een kop koffie en wat hapjes in de  ochtend. Maar in niets meer vergeleken met de uitbundige verjaarsvisites toen het gezin nog volledig was. Mijn vader en moeder verjaarden op de zelfde dag. Mijn vader maakte dan altijd duidelijk dat hij pas op latere leeftijd was getrouwd omdat het lang duurde voor hij een vrouw gevonden had die op dezelfde dag jarig was. Jubeljaren werden uitbundig gevierd met grote feesten bij ons op zolder, de grootste ruimte in het huis waar ik opgroeide. Andere verjaardagen werden ook ordentelijk gevierd met koffie en gebak, bier en borrels, met traditionele bijbehorende hapjes, die toen nog lang geen snacks heetten. In plakjes ham gewikkelde asperges, augurkjes in cervelaatworst, blokjes kaas en leverworst. En lang zal ze leven en hiep,hiep hoera. Aan het eind van het feest broodjes met knakworst.
Maar langzaamaan stierf de familie uit. Ouders, zwagers,een schoonzus, broers en zussen. Negen verjaardagspartijen minder die gevierd werden. Eigenlijk acht, want die van vader en moeder werden uiteraard altijd gecombineerd. En zo werden 19 november, 2 september, 13 september, 13 juni, 20 juni, 31 mei, 16 december en 23 november van verjaardagen tot dagen waarop een familielid jarig geweest zou zijn. Geen feest meer, maar een stille herinnering.
Ik vier mijn verjaardag zoals ik vind dat dat hoort. Alles er op, alles er aan. Veel vrienden, leverworst en kaas en wat te eten. Maar vandaag is mijn nicht jarig en het is ook nog haar 9e trouwdag. Ik zing haar toe.Via Skype.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *