Verjaardag

De vraag die ik mij onbewust toch gesteld heb was hoe een verjaardag in Coronatijd zou bevallen. Een zeker een verjaardag die gezien zijn getal toch een bijzonder karakter lijkt te moeten hebben. 75. Dat blijft een beetje bijzonder. Vaak is dit jubeljaar de aanleiding om iets extra’s te doen. De jarige pakt wat meer uit en voor sommige gasten is het een gelegenheid¬† om uit te barsten in een speciaal voor de jarige gemaakt gezang. Maar hoe loopt een verjaardag als er maar maximaal 2 gasten aanwezig mogen zijn en zelfs het “lang zal ie leven” uit dit kleine koor ijl en ongeloofwaardig lijkt.
De dag begon eigenlijk zoals andere dagen. Lui en langzaam wakker wordend je realiseren dat vandaag een feestdag is, hoort te zijn. 75, dat is toch niet iedereen gegeven. Gade maakt ontbijt op bed en heeft op slinkse wijze toch twee door de jarige gewilde boeken kunnen verkrijgen. Met het losscheuren van de verpakking begint ook het jarigzijn manifester te worden.
Tegen koffietijd is dat gevoel sterker, maar dat komt ook door de verrukkelijke Sacherkirschtorte die dan aangebroken wordt. Intussen maakt de telefoon schier onophoudelijk gewag met een piepje van de binnenkomende felicitaties, waar Facebook een gemakkelijke bode voor is.
Tegen een uur komt het enige bezoek van deze dag. De kinderen, die traditie getrouw hun felicitatie beginnen met een diepe buiging gevolgd door de mantra “Ik ben zo blij op deze dag, dat ik hem beleven mag. Nu ben ik echt jarig. Door een misverstand door mijzelf veroorzaakt hebben zij als cadeau het boek gekocht dat ik een paar uur eerder van Gade kreeg. Komt goed. Maar het hoogtepunt van de dag moet nog komen. Dochterlief heeft op het allerlaatste moment familie en vrienden gemobiliseerd om een gelukwens voor mij in te spreken en dat te redigeren in een filmpje, waardoor het lijkt of er veel meer dan de toegestane twee verjaardagsgasten deze dag in huis komen.
Het is raar, maar door de rivm-maatregelen wordt het toch een heel mooie en bijzondere verjaardag. De teller facebookfelicitaties, waaronder een heel bijzondere van iemand waar ik lang niets van gehoord had, staat op 72, bijna 1 voor elk jaar en de dag is nog niet voorbij.

4 reacties op Verjaardag

 1. Ellen schreef:

  Van harte gefeliciteerd, Jan, met deze bijzondere verjaardag!

 2. Gerda schreef:

  Mooi Jan dat je dankzij corona zo’n toch wel bijzondere verjaardag had. Ook van mij hartelijke felicitaties!

 3. Kees van Wezel schreef:

  Van harte proficiat Jan, bij de start van je 76ste levensjaar ben je welkom bij Het Genootschap van Wijzen uit Het Oosten.

 4. Peter Gubbels schreef:

  Van harte gefeliciteerd, Jan en een mooi nieuw levensjaar gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *