Verjaardagen

Eigenlijk had ik gedacht dat ik al jaren eerder op deze dag hierover geschreven zou hebben. Maar als ik zo eens door het uitgebreide archief van dit blog blader blijkt dat ik op 19 november over van alles en nog wat heb geschreven maar geen letter gewijd heb aan wat deze dag zo bijzonder maakt of in ieder geval gemaakt heeft. Zeker tot 1967 werd het bijzondere karakter van deze dag gevierd. 19 november is namelijk de geboortedag van zowel mijn vader als van mijn moeder. Mijn vader werd geboren in Lent bij Nijmegen op deze dag in 1891. Mijn moeder kwam precies 10 jaar later ter wereld in Leuth. Zij trouwden inĀ  januari 1925. Mijn vader was toen al 33 jaar oud, een voor die tijd ongebruikelijk late leeftijd om te trouwen. Maar zijn verklaring daarvoor was dat het heel wat tijd had geduurd voordat hij een meisje had gevonden dat op dezelfde dag als hij jarig was. Hoe en waar zij elkaar ontmoet hebben, ik zou het niet weten. Vaag staat mij ietsĀ  bij dat zij allebei bij een bakker in Elst in dienst waren. Op Internet achterhaal ik hun trouwakte. Mijn vader is dan broodbakker en woont in Elst, mijn moeder, zegt de akte, is geboren in de gemeente Ubbergen, waar Leuth toe behoorde en woont op haar bruiloft in Bergharen bij haar ouders en voor minder dan zes maanden in Nijmegen. De akte vermeldt zonder beroep. Kort na hun huwelijk zijn ze ingeschreven in Nijmegen, in de Grotestraat 22a en op 26 april 1927 verhuizen ze naar de Weurtseweg. En zo puzzel ik op de middag van hun verjaardag weer wat stukjes van de familiegeschiedenis bij elkaar. Ik begin het steeds meer te betreuren dat ik hen niet eerder naar die geschiedenis heb gevraagd. Ik voelde aan dat ze gesprekken daarover altijd wat af hielden. Ze leken beschaamd dat mijn moeder op haar trouwdag drie maanden zwanger was en hun schaamte daarover op allerlei manieren probeerden te verdoezelen. Dat leek reden genoeg om het zelden of nooit over vroeger te hebben.
Soms hoop ik dat ik hen ooit terug zal zien. Onzin. Maar mocht dat zo zijn dan wil ik alle verhalen van toen horen, die tenslotte ook mijn geschiedenis zijn.

2 reacties op Verjaardagen

  1. Neef schreef:

    Verdoezelen, mooi woord. Mooie titel voor een nieuw blog. Je begrijpt dat dit een poging is om je te inspireren. Want over dat verdoezelen valt best nog iets te schrijven.

  2. Dorry schreef:

    Er straalt veel liefde naar elkaar op deze foto. Dat is mooi om te zien Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *