Vertrouwen

  1. Het komt eigenlijk allemaal door Jan Terlouw, dit stukje met een paar paragrafen over vertrouwen. In De Wereld Draait Door kreeg hij spreektijd. Gewoon een aantal minuten waarin Mathijs van Nieuwkerk zijn mond hield, op zich al een fenomeen, en Terlouw mocht vertellen hoe hij tegen de wereld die door draaide aankeek. Het sleutelwoord in zijn betoog was ‘vertrouwen’. Hij schetst een nostalgisch beeld van de tijd dat er nog touwtjes uit brievenbussen hingen en door aan dat touwtje te trekken opende zich de deur en kon iedereen bij iedereen naar binnen. En niemand maakte daar misbruik van. Men vertrouwde elkaar. Het grote manco van deze tijd is, volgens Terlouw,  het gebrek aan vertrouwen. Niemand lijkt een ander nog te vertrouwen, de burger de politiek niet, het volk de elite niet en zo rennen we, overtuigd van het eigen gelijk naar de verdommenis. Terlouw heeft mededogen met de jongere generatie: “Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jullie dat ook hebben.”
  2. Trouw. Zich houdend aan een bestaande zedelijke, persoonlijke band, een aangegaan verbond, een verplichting enz. (Uit Van Dale, Groot woordenboek van de Nederlandse taal.)
  3. Mijn printer heeft mij jarenlang trouw gediend. Als ik mijn HP deskjet 3650 het bevel gaf iets af te drukken dan liet hij mij niet in de steek, dan voerde hij getrouw het gevraagde uit en rolde de tekst er vlekkeloos uit. Nu niet meer. Ik maak een documentje, druk op ‘printen’ en er gebeurt niets. Mijn zo trouwe printer weigert dienst, zwijgt in alle talen en lettertypes. Het lichtje dat aangeeft dat hij aan staat, blijft donker. Ik controleer de aansluitingen, kloppen op het oog allemaal. Mijn oude printertje dat niets anders kan dan dat, heeft het begeven.
    Ik bel mijn zoon , op wie ik in dit soort gevallen kan rekenen. Samen kiezen we voor een nieuwe printer, liever gezegd hij kiest. Ik vertrouw hem in dit soort gevallen (en in andere ook). Ik wacht nu op de besteldienst, die de nieuwe printer komt afleveren. Ik vertrouw er op dat ik binnenkort niet alleen kan printen, maar ook scannen en kopiëren.
  4. Ik krijg een berichtje van een ver weg familielid dat mij in vertrouwen iets meedeelt. Ik zal het niet beschamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *