Verwant

Mijn Ex heeft 3 zussen en een broer. Die hebben de goede gewoonte elkaar elk jaar minstens een keer te treffen. En daarbij worden ook hun partners en hun kinderen uitgenodigd. Om de een of andere reden, waarschijnlijk is het natuurlijk zo gegroeid, worden bij dat jaarlijks feest ook Gade en ik  uitgenodigd. De formele banden zijn al lang geleden verbroken, onze echtscheiding werd in in 1990 al in de  officiële registers bij geschreven, de emotionele band is volledig in tact gebleven. Mijn schoonzussen bleven mijn schoonzussen, mijn zwager bleef zwager en ik bleef de oom van de vele nichtjes en enkele neef. En naadloos werd ook Gade opgenomen in dit familiaire agglomeraat.
Gisteren troffen we elkaar weer. De opkomst was iets minder dan gebruikelijk. De zwager was nog in Sicilië, reden voor zijn aanhang om het af te laten weten? Te kleine kinderen , te veel gereis en een net voorbij groot ander familiefeest waarop iedereen iedereen weer eens had gezien, waren mogelijk de reden. Maar aan de traditie van een jaarlijks treffen werd niet getornd. Toch nog goed voor een twintigtal verwanten. Mooi woord. Want je kunt toch ook verwant zijn zonder echt familie te zijn. Dat gaf ook ruimte aan de aanwezigheid van degene die 38 jaar gelden deel van het gezin was geweest in het kader van een uitwisselingsprogramma en nu toevallig een tijdje in Europa was. Haar verwantschap met de familie was altijd bestendigd. Voor het eerst was ook de stiefdochter met haar partner van mijn in Duitsland wonende schoonzus aanwezig. Dat compenseerde de afwezigheid van anderen.
We troffen elkaar in het Afrikamuseum. Niet dat er enige verwantschap bestaat tussen de familie en Afrika, maar voor dit soort gelegenheden is het goed een passend decor te vinden. Het biedt de mogelijkheid om al wandelend door het park en het museum dan weer met die, dan weer met een ander een babbeltje te beginnen. Gesprekken die nergens over gaan, maar de verwantschap bevestigen, ook al is het allang geen familie meer. Je hoeft het ook lang niet altijd van je familie te hebben. Van je verwanten, dat is mooi genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *