Vlaams

1.
Ik houd van quizzen op tv. Ik probeer elke dag te kijken naar ‘Blokken’. Het is een quiz die uitgezonden wordt op België een en geleid door Ben Crabbé. Deze quizmaster host dit spelletje al sinds het begin in 1994 Het spelletje is gebaseerd op het computerspel Tetris. Twee kandidaten proberen zoveel mogelijk vagen goed te beantwoorden. Bij een goed antwoord mogen zij een aantal blokken op het speelveld laten neerdalen. Het spelletje is goed voor mijn Vlaams en kennis van België. Het aardige vind ik dat de Vlaming zich niet lijkt te schamen voor de streek waar hij vandaan komt en vaak is nog goed te horen van welk Vlaams gewest hij of zij komt. Kom daar op de Nederlandse tv maar eens om. Daar wordt iedereen in een eenheidsspraak geperst. Een beetje accent of dialect wordt zo gauw mogelijk afgeleerd om er toch maar helemaal bij te horen.
2.
De Taalunie heeft een filmpje op zijn site geplaatst waarin een aantal voorbeelden wordt gegeven van het verschil tussen het Vlaams en het Nederlands. Ligt het nu aan mij dat ik de Vlaamse woorden zoveel charmanter vind. Zachter. Misschien gewoon wel zuidelijker. En al zappend over Internet kom ik bij een Vlaamse vlogster uit die nog veel meer voorbeelden geeft van het verschil tussen het Vlaams en het Nederlands. Zo leer ik dat hagelslag muizenstrontjes zijn en de gevoelswaarde van de uitdrukking ‘zunne’ aan het eind van een zin.
3.
Vandaag heb ik mij weer kunnen verlustigen aan live Vlaams. Er kwam een Vlaamse op de koffie. Voor de feestelijke gelegenheid had ik zelfs chocoladesoesjes in huis gehaald. Een genoeglijk uurtje. Ik heb maar een paar nieuwe woorden geleerd. Museum is in ieder geval in beide talen hetzelfde.
4.
Ik ben voor een fusie van Vlaanderen en Nederland. Om te beginnen Nederland onder de grote rivieren.

4 reacties op Vlaams

 1. Marianne Wijers van Loosbroek ben inmiddels een trouwe lezer geworde schreef:

  In breda komen veel belse mensen, wij komen regelmatig in O.a. Het Antwerpse, en gaan regelmatig net over de grens een pint vatten, altijd heel gezellig!

 2. Marianne Wijers van Loosbroek ben inmiddels een trouwe lezer geworde schreef:

  En dan natuurlijk bij het frietkot een patatteke eten!

 3. wim van dam schreef:

  Moeten we wel de Spiegelwaal mee mogen nemen.

 4. Thea van Loosbroek schreef:

  Ik heb n lieve schoonzoon, n echte Belg !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *