Voetstuk

Het lijkt deze week wel Voetstukafvalweek. Er tuimelen nog al wat mensen van hun voetstuk. Je vraagt je af of het ooit ophoudt. Misschien is het de mensen wel eigen hoog te stijgen en diep te vallen. Vandaag in het nieuws twee significante gevallen op heel verschillend terrein. Sport en heiligheid.
Daar was er de bekentenis van Michael Boogerd. Ja, ook hij had geslikt of gespoten. Ik ben weinig bekend met wielrennen in het algemeen en het toedienen van doping in het bijzonder. Maar tien jaar lang had hij van alles gebruikt. Ook vitaminen, zoals op de rekening stond, maar dat was ook een dekmantel voor ander heftiger spul. Als ik Michael Boogerd op televisie zag en hoorde vond ik hem altijd wel een tamelijk betrouwbare uitstraling hebben. Hoe kan een mens zich vergissen. Ook het Raboshirt gaf hem een air van oprechtheid. Degelijke bank, in ieder geval zo op het oog en hun ploeg was toch iets om trots op te zijn. Nu niet meer. De bank voelt zich belazerd. Voelen zij ook eens hoe dat is. Wat er nu met Boogerd gaat gebeuren? Houdt hij zijn baantje als commentator? Als je inside-informatie wilt hebben, zit je bij hem gebeiteld en nu hij eenmaal zijn mond heeft opengedaan, wat let hem dan verder uit te pakken.
En dan was er ook nog het geval Moeder Theresa. Een zalig verklaarde non die blijkens een Canadees onderzoek heel veel geld niet bij het goede doel terecht heeft laten komen. Nu was er bij haar leven al de nodige kritiek op haar handelen en uitspraken, maar dat verhinderde de paus niet haar achteraf zalig te verklaren. Nu lijkt zij langzaam van haar piƫdestalletje te kukelen, want geloof maar dat er in Albaniƫ en elders heel wat kaarsjes voor een Moeder Teresabeeldje branden.
Maar wat moet je met dit soort gevallen van gevallen grootheid. Boogerd fietst niet meer. Kan hoogstens wat onterecht gewonnen truien moeten inleveren. En hoe zo onterecht, als heel het peloton dat hij achter zich liet ook stijf stond van de verboden middelen?
En Moeder Teresa? Die is al lang dood. Haar postuum de Nobelprijs afpakken en de titel “Zalig” vervallen verklaren?
Misschien moeten we voetstukken maar wat langer leeg laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *