Voor

De democratie is zo op het eerste oog een mooi ding. Natuurlijk is enige reserve op zijn plaats.Van Churchill is de in dit verband veel betekenende uitspraak: “Twee hoeraatjes voor de democratie, drie is te veel.”
Misschien is dat ook wel de gedachte geweest van Theresa May toen zij de uitslag vernam van de door haar uitgeschreven verkiezingen. Verkiezingen waarvan zij de hoop had dat die haar positie zouden versterken, maar het tegendeel bleek het geval te zijn. Nu is het ook weer niet zo dat deze uitslag een herleving van de sociaal-democratie betekent. De conservatieven zijn nog steeds de grootste partij, maar wel hun meerderheid kwijt. Ze kunnen niet in hun eentje regeren, maar zullen een coalitiepartner moeten zoeken. Ben benieuwd of ze daar net zolang over gaan doen als in Nederland het zoeken naar een kabinet duurt.
Bij de Britse verkiezingen stel ik mij de vraag of de Britten nu ergens voor of tegen hebben gestemd. Het lijkt logisch dat je voor een partij stemt omdat het verkiezingsprogramma of de lijsttrekker je aanstaat of je daar in ieder geval voor een groot gedeelte in herkent. Soms is er een trivialere reden om op een partij te stemmen, omdat je een van de kandidaten persoonlijk kent en politieke redenen dan lijken te verschrompelen. In het geval van de verkiezingen van gisteren kan ik mij niet aan het idee onttrekken dat heel wat mensen hun stem hebben uitgebracht, niet omdat ze voor Corbyn en zijn Labour Partij waren, maar vooral omdat ze Theresa May een oorwassing wilden geven. Stemmen niet omdat je ergens voor bent,maar omdat je ergens tegen bent.
Dat lijkt vaker te gebeuren. Neem nou Frankrijk waar men niet zo zeer voor Macron was als wel tegen Le Penn. Ook in ons eigen land heeft de proteststem ook vaste voet aan de grond gekregen. Ooit hadden we de cabareteske ‘Tegenpartij’, met als motto “Geen gezeik, iedereen rijk.” Die heeft zichzelf wegens overweldigend succes ontbonden nog voordat er voor gestemd kon worden.
Het lijkt een omgekeerde democratie. Voor iets stemmen omdat je tegen iets bent. Inderdaad: “Samen voor je eigen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.