Voorspelling

Meer dan vijf jaar heb ik bij de  Verkenners gewerkt. Het was in de tijd dat die zich omvormden tot Scouting Nederland. De nieuwe koepelorganisatie van wat ooit vier onderscheiden jeugdclubs waren, de Nederlandse Padvinders Verenging, De Katholieke Verkenners, Het Nederlandse Padvindsters Gilde en de Nederlandse Gidsenbeweging.  En ik moet zeggen dat ik daar met zeer veel plezier gewerkt heb als functionaris voor training en vorming. Plezierige herinneringen aan mooie, rijke jaren. Aan mijn ervaringen in die tijd opgedaan durf ik enige autoriteit te ontlenen op het gebied van verkennen en het samen laten gaan van clubs met een eigen geschiedenis en traditie tot een nieuw en werkzaam verband. Met dat in het achterhoofd durf ik nu dan ook de uitslag van de recente Tweede Kamerverkiezingen te bekijken. Als oud-verkenner wil ik graag de net benoemde verkenners Ollongren en Jorritsma van dienst zijn en hen, hulpvaaardig als een echte verkenner is, eigenlijk al heel wat werk uit handen nemen.
Als we de uitslag bekijken zien we dat een links kabinet geen haalbare zaak. Tot links reken ik dan SP, PvdA, GL en om het nog ergens op te laten lijken ook D66, PvdD en Volt kom ik maar op 58 zetels, nog ver verwijderd van  de voor een meerderheid noodzakelijke 76. En D66 links noemen is natuurlijk een gewaagde uitspraak.
Gaan we over rechts dan komen we, er van uitgaande dat deze kruiwagen met kikkers zonder dat er onderweg een paar uitspringen op gang komt met, VVD, PVV, FvD, CU, JA21, en SGP  op 73 zetels. Waarbij we nu al weten dat lang niet alle kikker überhaupt met elkaar in een kruiwagen willen zitten.
En laten we CDA, D66, Volt en PvdD nu eens heel arbitrair midden partijen noemen dan komen die samen ook nog maar op 47 zetels. Niks te verhapstukken. BBB, 50+ en BIJ1 zijn eenpitters die zelfs met zijn drieën nergens de doorslag kunnen geven, want die kruiwagen met kikkers zal de eindstreep van zijn lang zal hij leven niet halen.
En wat wordt dan het resultaat van mijn verkenning? Reken maar op een voortzetting van de huidige coalitie. Na een aantal rituele dansen,  veel water bij de wijn, en omwille van de bestuurbaarheid van het land zullen die vier, VVD, D66, CDA en CU, samen goed voor 78 zetels elkaar weten te vinden en het bleef zoals het was.

Eén reactie op Voorspelling

  1. Kees van Wezel schreef:

    Je hebt het vak van de Verkenner niet verleerd Jan! Ik verwacht m.n. van Jorritsma dezelfde vlijmscherpe analyse. Zij is immers ook in de jaren 60 van de vorige eeuw gepokt en gemazeld in de Padvinders en Gidsenbeweging, zij is jaren lang Akela bij de Welpen geweest vóór zij Minister werd in het Paarse Kabinet van Kok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.