Voorspoed

Ik babbel via de telefoon met een vriendin. Ze heeft het over mijn blog van een paar dagen geleden. Over dat mooie woord genegenheid. Een bijna vergeten woord. Haar is dat bijna vergeten zijn ook bij een ander woord opgevallen. Alhoewel ze zegt een hekel te hebben aan het schrijven en ontvangen van kerstkaarten is haar dit jaar iets opgevallen. Van de kaarten die zij kreeg was er geen een meer bij die haar een voorspoedig nieuwjaar wenste. Terwijl dat in het verleden toch mening kaart sierde. “Voorspoedig Nieuwjaar”.
Ik bekijk mijn collectie van dit jaar nog eens. Zo tegen de vijftig wensen. Met een overvloed aan “Gelukkig Nieuwjaar” en allemaal gecombineerd met “Prettige feestdagen” of “Prettige Kerstdagen”. En dat alles voorbedrukt. Er zijn een paar uitzonderingen. Er is een kaart bij met “God Jul”, maar die komt dan ook uit Denemarken en op de Russische kaart staat in het Cyrillisch C HOBbiM ΓOΔOM. Eén kaart wenst mij een gezegend 2013, maar die komt dan ook van een priester en zowaar is er ook  één, zegge en schrijven één kaart bij  met daarop de wens  “Prettige kerstdagen en een voorspoedig 2013”. Het is een zelfontworpen kaart. Het is duidelijk, in de industriële kerstkaartproductie bestaat voorspoed niet meer.
Zou dat te maken hebben met de sombere tijden waarin we nu leven? Bestaat er geen voorspoed meer? Mijn woordenboek omschrijft voorspoed als “gunstige gang van zaken, succes”. Die gang van zaken lijkt nu wat te stokken. En het wordt nog erger, lees ik in de krant. Voorspoed slaat om in tegenspoed. In mijn woordenboek omschreven als  “toestand waarbij iemands wensen zich niet verwezenlijken of zijn plannen mislukken, toestand waarbij iemand veel ongeluk of onheil overkomt”. De woordenboekenschrijver heeft voor tegenspoed meer woorden nodig dan voor voorspoed. En tegenspoed kent ook geen bijvoeglijk naamwoord. Zou toch aardig zijn dat je iemand die je helemaal niet mag, desnoods in het geniep,  een tegenspoedig 2013 zou kunnen wensen.
Mocht ik aan het eind van dit jaar weer nieuwjaarskaarten gaan schrijven dan zal ik mij zeker bedienen van de wens voorspoedig. Hoop ik nu al voor mij zelf op, op een gunstige gang van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *