Vooruitzien

Regeren is vooruitzien. Bestuurders moeten zich niet alleen zorg maken over vandaag, maar ook weten wat er nodig is over 1, 10, 50 100 jaar. Maar niemand weet hoe het er over 1, 10, 50, 100 jaar uit zal zien. Vanochtend hoor ik op de radio Paul Depla als spraakmaker. Zo wordt de hoofdgast van het dagelijkse ochtendprogramma van Radio 1 genoemd. Spraakmaker, nu in zijn hoedanigheid als burgemeester van Breda. Maar spraakmaker was hij zeker ook in zijn Nijmeegse tijd, onder meer als wethouder van cultuur. Maar kom, geen oude koeien uit de sloot halen en ik ben de Privé of Story niet. Bovendien heb ik ooit als ambtenaar een eed afgelegd, al vraag ik me af of die nu ik al weer jarenlang een ambteloos burger ben, ook nog geldt. Terug naar het eigenlijke onderwerp. Depla waarschuwt ons dat we er rekening mee moeten houden dat de situatie van het ‘nieuwe normaal’ wel eens veel langer zou kunnen gaan duren en dat ‘normaal’ voorgoed verleden tijd is. Hij sluit niet uit dat daar pas sprake van kan zijn als er een vaccin is gevonden dat werkzaam blijkt te zijn. Zelfs de meest vooruitziende bestuurder had vier, vijf maanden geleden niet kunnen bevroeden dat de wereld er in korte tijd zo anders uit zou zien. Natuurlijk er was recentelijk Q-koorts geweest met ziekmakende gevolgen, Sars, aids, de Mexicaanse griep en langer geleden de Spaanse griep, daar wisten van. Maar dat was in veel gevallen al weer geschiedenis geworden, zoals ooit de middeleeuwse pest iets van toen en veel vroeger was.
Ik geef het je te doen om in deze tijd bestuurder te zijn en aangesproken te worden op je doen en laten bij het indammen van de crisis, laat staan beëindigen ervan. Regeren is vooruitzien, maar hoe helder is het zicht op wat gebeurt, laat staan weet te hebben van wat wanneer en in welke mate komt.
Mijn buurvrouw is zelf mondkapjes aan het maken. Ik krijg er ook een. Voor het geval dat. Ja, wat?

2 reacties op Vooruitzien

  1. Marianne wijers van loosbroek schreef:

    Depla is de burgemeester van ons breda, hij doet dat byzonder goed en is erg betrokken bij de Bredase mensen, Jan, ik als oud Nijmeegse weet precies wat je bedoel, hier horen we er nooit iets van! En terecht!

  2. Marie José van den Hout schreef:

    Mondkapjes maken misschien ook een beetje monddood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.